Hillary pratar och gestikulerar med handen.
1 av 3
Hillary Clinton är med i partiet Demokraterna. Foto: Carolyn Kaster AP/TT
Hillary och Bill håller om varandra och vinkar.
2 av 3
Här är Hillary Clinton med sin man Bill. Foto: John Locher AP/TT
Han sitter och läser.
3 av 3
Klartexts reporter Mattias Klefbeck läser boken om Hillary Clinton. Foto: Sofia Svenblad på Sveriges Radio

En lättläst bok om Hillary Clinton

2:55 min

Politikern Hillary Clinton vill bli vald till USA:s nästa president i valet i höst. Nu har en ny bok om hennes liv kommit ut. Den är skriven på lätt svenska.

Klicka om du vill veta mer

Boken handlar om Hillary Clintons liv ända från att hon föds och fram till april förra året,  då hon berättade att hon vill försöka bli USA:s president:

– Vanliga amerikaner behöver någon som kämpar för dem. Och jag tänker vara den kämpen, sa Hillary Clinton i en video som hon lade ut på Internet.

Om hon skulle vinna valet i höst blir hon den första kvinnliga presidenten i USA.

Då blir hon i så fall också den mäktigaste personen i hela världen. Berätta mer om hennes liv!

Hon har studerat till jurist och vet mycket om USA:s lagar. Hillary är gift med Bill Clinton som var USA:s president på 1990-talet.

Senare har hon själv också haft viktiga politiska jobb. Hon har varit politiker i den amerikanska riksdagen och utrikesminister i den nuvarande presidenten Barack Obamas regering.

Vad tyckte du om boken, Mattias?

Den är bra och jag gillar att den är kort och lättläst. Nyligen läste jag en annan bok om Hillary Clinton som hon själv hade skrivit och den var alldeles för tjock, flera hundra sidor.

Så du tröttnade...

Ja, absolut! Hon berättade alldeles för mycket om ointressanta saker, som till exempel vilka kompisar hon hade när hon var ung och om olika politiska bråk som de flesta i Sverige aldrig har hört talas om.

Därför hoppade jag över en massa kapitel i hennes bok.

Är den här andra boken bättre?

Ja, jag tycker att den här lättlästa boken är bättre. För den har bara med det viktigaste och det finns många bra foton i boken.

Finns det någonting dåligt med boken?

Författaren är ganska positiv till Hillary Clinton och kanske kunde han ha skrivit mer kritiska saker om henne. Sedan tycker jag att det är konstigt att boken nästan inte handlar någonting alls om Lewinsky-affären.

Vad var det för något?

När Hillarys man Bill Clinton var president så hade han i hemlighet haft sex med en ung praktikant som hette Monica Lewinsky. Sedan ljög han om det, både för sin fru och för det amerikanska folket.

Men är det verkligen viktigt att skriva om en sexskandal? Det är väl mest en privat sak för familjen Clinton. Eller?

Jo, så tänker vi ju ofta här i Sverige att politikernas sexliv inte är så viktigt. Men Lewinsky-skandalen fick faktiskt stor betydelse för politiken i USA och många svenskar är nog ändå nyfikna på hur Hillary själv tänkte och tyckte om det här.

Så det blir lite konstigt att författaren bara skriver om Lewinsky-affären med två meningar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista