Botkyrkas kommunlogotyp
Till vänster ser du symbolen för Botkyrka och till höger en grupp poliser. Foto: Bertil Ericson/TT

Polisen ska arbeta extra mycket i Botkyrka

"Det har varit hot, våld, rån och inbrott", säger en företagare i Botkyrka
1:43 min

Snart ska polisen arbeta extra hårt i den norra delen av förorten Botkyrka, som ligger utanför Stockholm. De får också hjälp från andra myndigheter.

Klicka om du vill läsa mer

En företagare i Botkyrka berättar vilka brott han har varit utsatt för:

– Hot, våld, rån, inbrott. Det är allt du kan tänka dig, Vi har blivit rånade med pistol mot oss. Vi har haft inbrott i lokalerna, där de har sprungit in och tagit saker och slagit sönder glasrutor. Så jag tror att vi har varit med om det mesta.

För att ingen ska få veta vem företagaren är så har en person här på Sveriges Radio läst in vad företagaren berättade.

Områden med stora problem

Det finns 15 bostadsområden i Sverige där polisen tycker att brottsligheten är särskilt allvarlig. Brottsligheten är störst i områden där det bor många fattiga och arbetslösa. Och där brukar det också bo många invandrare.

Ett av de 15 områden som har särskilt stora problem är norra Botkyrka utanför Stockholm. Och därför ska polisen nu börja att jobba extra mycket i det området. Även andra myndigheter ska hjälpa till.

Satsningen på Södertälje

Tidigare har polisen arbetat på ett liknande sätt i Södertälje, som också ligger utanför Stockholm. Den gången tog polisen fast flera personer från ett kriminellt gäng och 17 personer dömdes för olika brott.

Efteråt blev det lugnare i Södertälje, säger polisen.

Nu ska polisen alltså göra en liknande satsning i Botkyrka.

Ett otryggt Sverige

En av dem som följer Klartext på Facebook är Emma Velarde som har flyttat från Bolivia i Sydamerika hit till Sverige. Hon skriver så här på vår Facebook-sida:

– Alla mina vänner sade till mig för 20 år sedan att Sverige var ett jättelugnt land, men så är det inte nu.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".