Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ord på ett papper
1 av 3
Ordförslag på ett papper. Foto: Sveriges Radio
Daglig verksamhet enligt LSS (stöd åt funktionshindrade). Foto: Region Gotland
2 av 3
En person som jobbar på daglig verksamhet kallas ofta för brukare. Foto: Region Gotland
Bilden visar en kvinnlig pensionär med rullator.
3 av 3
Äldre som bor i särskilda boenden kan också kallas också för brukare. Foto: Christine Olsson/TT

Så ska vi använda ordet "brukare"

Här kan du höra vad olika personer tycker om ordet
2:37 min

Personer som har någon form av funktionsnedsättning kan få hjälp på olika sätt. Till exempel kan de bo på gruppboende, jobba på daglig verksamhet eller få hjälp av en personlig assistent. De som får den här hjälpen kallas ibland "brukare". Men hur ska det här ordet egentligen användas på rätt sätt?

Klicka om du vill veta mer

Det finns många som inte tycker om ordet "brukare". På Klartexts facebooksida har Zahir Afrasiabi skrivit att han hellre vill att man ska säga kund. Medan Therese Wappsell vill att det ska kallas för deltagare. Duwe Cadde vill använda ordet vårdtagare.

En annan person som inte vill använda ordet "brukare" är politikern Rasmus Persson i Örebro kommun. Han tycker att det kan vara kränkande mot personer om man kallar dem brukare.

– Jag tycker inte att det är ett särskilt snällt ord att använda. Det tyder på att man har ett annat värde, en annan mening bakom ordet.

Hur då menar du?

– Att det är någon som förbrukar något, någon som ligger någon annan till last. Jag tycker att det är ett förnedrande ord om människor.

Tanken bakom ordet "brukare"

Men tanken bakom ordet "brukare" är inte att människor ska kalla varandra för det. Utan det är de människor som ger hjälpen eller jobbar på till exempel kommunens socialtjänst som ska använda sig av ordet "brukare" för att sammanfatta en stor grupp människor, med olika behov för att sätta in det i till exempel statistik.

Myndigheten Socialstyrelsen har bestämt det här tillsammans med föreningar för personer med funktionsnedsättning.

Kristina Bränd Persson jobbar på Socialstyrelsen. Hon berättar hur hon tycker att ordet "brukare" ska användas.

– Det här ordet är inte tänkt att användas som ett tilltalsord eller som ett namn för en enskild person. Det här är mer som ett ord som man använder  bland dem som handlägger ärenden i kommunen, när man pratar om en hel grupp i statistiken. 

Kan använda andra ord

Socialstyrelsen tycker att man kan använda andra ord än "brukare" om man pratar om en särskild grupp. Till exempel kan man säga "boende" om de som bor på ett gruppboende eller "deltagare" om de som jobbar på daglig verksamhet.

– Det tror jag kan fungera alldeles utmärkt för att i det fallet handlar det om just den specifika insatsen eller hjälpen som den personen har. Då tillhör man dem som har just den hjälpen och då kanske det är mer okej att prata om det. Kanske inte bra att använda ett ord som "brukare" då för det är ju mycket mer ospecifikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".