En flicka ligger i sängen och försöker sova
En flicka ligger i sängen och försöker sova Foto: TT

Är det bra eller dåligt att ta tabletter med melatonin?

"Melatonin gör att man blir tröttare", säger läkaren Ulf Brettstam från Nässjö
2:16 min

Många barn med adhd eller autism kan ha svårt att sova. Det har blivit vanligare att de barnen då får tabletter med melatonin för att sova bättre. Experterna har olika åsikter om det här är en säker behandling eller inte.

Klicka här om du vill läsa mer!– Melatoninet gör att man blir tröttare och att man sover bättre. Hjärnan tillverkar det här ämnet själv, framförallt när det börjar bli mörkt ute, säger läkaren Ulf Brettstam.

Melatonin som tabletter

Melatonin är alltså ett ämne som redan finns i kroppen. Varför får en del det som tabletter då?

Jo, våra kroppar tillverkar olika mycket av det här ämnet. Så en del som har svårt att sova kan alltså ta extra melatonin för att somna, berättar reporter Sofia Svenblad.

Många barn med adhd eller autism har ju svårt att sova och en del av dem får också melatonintabletter för att sova bättre. Men är det okej att ge såna tabletter till barn?

En del säger att melantonin är bra och säkert, eftersom det redan finns naturligt i kroppen.

Vissa experter är kritiska

Men andra experter är kritiska. Vad säger de som är kritiska?

De säger att det inte finns någon forskning om hur melatonintabletter påverkar barn. Den forskning som finns är gjord på djur. Och den visar att djur som får extra melatonin under lång tid senare kan få svårare att få ungar. Men vi vet alltså inte om det är så även för oss människor.

Förutom tabletter, finns det nåt annat sätt som kan göra att man får mer melatonin i kroppen?

Ja, det finns det faktiskt och det är att hjärnan vill ha det mörkt omkring sig, säger läkaren Ulf Brettstam:

– Det är därför man ska undvika ljusa datorskärmar och mobilskärmar på kvällen, för annars tror hjärnan att det fortfarande är dag och då tillverkar inte hjärnan det här ämnet melatonin som man behöver för att kunna somna in och sova bra.

Finns det någon teori om varför en del av de här barnen har sömnproblem?

Det kan ju finnas många orsaker till det. Men en orsak kan vara att många av de här barnen också får adhd-medicin och att adhd-medicinen kan påverka barnen så att de blir piggare och får svårare att sova. Så det går ju att testa att ge barnet adhd-medicinen vid en annan tid, för att se om det blir lättare att somna då, utan att ta melatonin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".