Äldre hand med pengar och en som deklarerar.
Två av tre sparbolag har kvar de autogiron som ser till att pengarna överförs automatiskt. Foto: TT

Dåligt sparande till pension finns kvar

"De ska ta vara på kundernas bästa" säger Jan Bertoft på Sveriges konsumenter
2:18 min

Många banker och liknande företag låter sina kunder spara pensionspengar på ett dåligt sätt. Nu får företagen kritik av organisationen Sveriges konsumenter.

Klicka på texten för att läsa mer

Jan Bertoft är chef på organisationen Sveriges konsumenter: 

- Banken och sparbolag ska ta vara på kundernas bästa. De påstår att de är rådgivare. Om de är det ska de verkligen se till att de inte hjälper till att slussa in pengar till ett extremt ofördelaktigt sparande, säger Jan Bertoft.

Reglerna har ändrats

Det gamla sättet att spara till pensionen var att automatiskt sätta in pengarna hos en bank eller liknande. Men reglerna ändrades i januari förra året. Efter det så kan man få betala extra mycket pengar i skatt om man sparar på det gamla sättet.
Trots det har flera företag inte stängt av såna här autogiron för pensionssparande. Så är det för kunder hos Folksam, Handelsbanken, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank Det visar en undersökning som journalister på Ekot har gjort.

Funktionsnedsatta kan drabbas 

Jan Bertoft på Sveriges konsumenter säger att det är de sparare som har svårast att förstå information som påverkas mest. Det kan till exempel vara personer som har nån funktionsnedsättning som kan göra det svårare att förstå:

- Det är sannolikt de mest utsatta spararna. De lär drabbas mest av att deras pengar går in på ett låst sparande som är väldigt dåligt, säger Jan Bertoft på Sveriges konsumenter.

Skillnad på privatperson och företag

Det gamla sättet att pensionsspara med autogiro är dåligt för privatpersoner. Men den som har ett eget företag kan fortfarande pensionsspara på det gamla sättet, men ändå få en låg skatt. Några av de banker som Ekot har pratat med säger att de inte kan skilja ut egenföretagare från privatpersoner och att det är därför som de inte vill stänga av spararnas autogiron.

Fast det stämmer inte, säger Kay Kojer på myndigheten Skatteverket. Han säger att det borde vara lätt för banker och liknande att se vilka kunder som har företag:

- I de fall då kunden är en helkund i en bank, då vet banken om det är en företagskund eller om det är en privatperson.
Och när det gäller försäkringsbolag är det på samma sätt så borde försäkringsbolaget kunna avgöra om det är en företagare eller om det är en privatperson.
- Så det ska gå att skilja de två grupperna åt, frågar Ekots reporter.
- Om man har en företagsrelation med en kund som samtidigt har en pensionsförsäkring så borde man kunna särskilja det, säger Kay Kojer på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".