Joe omgiven av sin familj. Joe har blå hörlurar på sig.
Joe och hans familj i dramaserien The a word. Foto: SVT

En ny dramaserie om autism ska visas i svensk tv

En ny dramaserie om autism kommer att visas i Sveriges Television
1:27 min

Hur kan det vara i en familj där ett barn har autism? Om det handlar den nya brittiska TV-serien "The a word" som kommer att sändas på Sveriges Television.

Klicka på texten för att läsa mer

TV-serien handlar om femårige Joe och hans familj i Storbritannien. Joe är en pojke som ofta drar sig undan för sig själv. Han lyssnar på musik i sina stora blå hörlurar istället för att leka. Joe kan allt om de låtar han lyssnar på och sjunger texten perfekt.

Svårt att acceptera Joes autism

Joes mamma och pappa har först svårt för att medge att deras son är annorlunda och att han kan ha någon funktionsnedsättning.
Det tycker även Joes morfar är svårt och när en läkare kommer fram till att Joe har autism, så har han svårt att tro på det:

- Men Joe pratar ju, han ser oss i ögonen och han ler, hur kan han vara autistisk? undrar morfarn som inte vill tro på att hans barnbarn har autism.

Ska sändas på svensk TV

I serien får vi följa familjens liv och hur det går för dem att börja förstå och leva med Joes autism.
Storasystern tycker att Joe duger precis som han är:

- Han är Joe, han har alltid varit Joe, säger hon i serien.

Det finns sex avsnitt av dramaserien The a word som kommer att visas på Sveriges Televison, troligen i höst.

Skådespelarna som är med i serien har berättat att många föräldrar till barn med autism har hört av sig till dem och sagt att de känner igen sig i serien. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".