Terry-Garrett är förvantansfull och tacksam
Terry Garrett är en av dem som får tillbaka sin rösträtt. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Före detta brottslingar kan få rösta i USA

"Jag är tacksam", säger Terry Garrett som får tillbaka sin rösträtt
1:52 min

I USA finns det många miljoner vuxna som inte har rätt att rösta i politiska val. För i USA kan man förlora sin rösträtt om man har varit dömd för brott. Men för vissa är det här på väg att ändras.

Klicka om du vill läsa mer

– Jag är väldigt förväntansfull och tacksam, säger 48-åriga Terry Garrett.

Hon har tidigare i sitt liv hållit på med droger, stulit saker och sålt sex. För det dömdes hon till fängelse.

Nu har hon levt ett hederligt liv i flera år. Hon har ett jobb och har slutat att knarka. Trots att hon kom ut från fängelset för flera år sedan har hon inte haft rösträtt i politiska val.

Flera miljoner påverkas

Sammanlagt finns det 6 miljoner människor i USA som har förlorat sin rösträtt för att de har dömts till fängelse. Vissa av dem har förlorat rätten att rösta för resten av livet.

Men i delstaten Virginia ändras nu lagen. Där ska nu 200 000 personer som har dömts för brott få tillbaka sin rösträtt. Och politikerna i flera andra delstater funderar på att göra likadant.

Presidentvalet kan påverkas

De som som får tillbaka rösträtten i Virginia kan få rösta redan i november. För då ska amerikanerna välja en ny president.

Många av de före detta fångarna tänker troligen rösta på Hillary Clinton från partiet Demokraterna. Det visar flera undersökningar.

Terry Garrett i Virginia är glad att få tillbaka rösträtten:
– Jag har kämpat för det här i flera år. Äntligen får jag tillbaka mina demokratiska rättigheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".