Alla tre har mörkt hår. Jonas sitter i en rullstol.
Från vänster till höger ser du Iki Gonzalez Magnusson, Shang Imam och Jonas Franksson. De jobbar med det nya programmet. Foto: Micke Grönberg

Nytt radioprogram om funktionsnedsättningar

"Adhd är en fantastisk tillgång", säger programledaren Iki Gonzales Magnusson
2:21 min

I sommar börjar ett nytt program här i Sveriges Radio. Det heter Funk i P1 och kommer att handla om funktionsnedsättningar på olika sätt. 

Klicka om du vill läsa mer

Programmet ska ledas av Iki Gonzales Magnusson och Jonas Franksson:

– Både jag och Iki har själva funktionsvariationer. Jag till exempel använder mig av rullstol, säger Jonas Franksson.
– Jag har adhd. En fantastisk tillgång, säger Iki Gonzales Magnusson.

Vad är fördelen med att ha det?
– Jag kan använda hjärnan och energin på ett sätt som jag mår bra av.

– Vi ser inte vår funktionalitet som en nedsättning, utan som en del i en naturlig mångfald. Jag brukar själv säga: "Varför gå när man kan rulla?", säger Jonas Franksson.

Han fortsätter:
– Naturligtvis finns det problem, men det ligger oftast i att samhället ser ut som det gör och inte är byggt för alla människor.

Många saker har blivit bättre

Funk i P1 ska sändas på tisdagar under sommaren, klockan halv tre på eftermiddagarna i just radiokanalen P1.

Då ska de bland annat prata om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Kanske kan det handla risken att bli orättvist behandlad och om att det kan vara svårt att få jobb. 

Men programmet ska också visa att en del saker faktiskt har blivit bättre:
– Man ska få en peppande känsla av att saker händer och sker, för det gör det faktiskt på alla möjliga håll och kanter. Framför allt skulle jag säga att det är en väldigt intensiv kamp som förs av personer med funktionsvariationer, säger Jonas Franksson.

Iki Gonzales Magnusson tror att många kan ha glädje och nytta av det nya programmet:
– Jag tycker att det är jätteviktigt med ett sådant här radioprogram. Jag personligen kan tycka att de här frågeställningarna ofta glöms bort.

Programmet kan få stor publik

Den här gången kan de här frågorna få mer uppmärksamhet. För Funk i P1 ska sändas direkt efter "Sommar i P1", där kändisar får välja musik och prata om personliga saker. Eftersom de här sommarpratarna brukar få många lyssnare så kan det också locka publik till Funk i P1, tror Jonas Franksson:

– Det är en jättebra sändningstid som vi är glada för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".