En flicka i rosa jacka
1 av 2
Zozo var 16 år gammal när hon blev sexuellt ofredad. Mannen dömdes för det i början av 2000-talet. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Åklagare Patrik Stintzing Uddevalla
2 av 2
Åklagare Patrik Stintzing Uddevalla Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio

Misstänkt sexbrottsling släpptes fri

Mannen försökte locka tjejer med jobb
2:54 min

En man i västra Sverige, som är misstänkt för sexbrott, har varit inlåst hos polisen, men sedan släpptes han ut eftersom polisundersökningen tog för lång tid.

Klicka här om du vill läsa mer!

Vad är den här mannen misstänkt för?

Han är misstänkt för att ha köpt sex av en tonårstjej och sedan sålt henne vidare.

Under tiden som polisen undersökte det här så har han varit inlåst på ett häkte. Varför då?

En domstol kan bestämma att en misstänkt person ska vara inlåst på häkte, för att personen inte ska störa polisens arbete eller om det finns risk att personen kan begå nya brott.

Polisen jobbar för långsamt

Varför släpptes mannen fri då? För domstolen tyckte att polisens arbete har gått alldeles för långsamt och de menar att man inte kan hålla en person häktad för länge.

Den lagexpert som leder polisens arbete är Patrik Stintzing. Och han är orolig för att den här mannen kanske kan vara farlig:

- Det är klart att jag är orolig. Om man har en person som tidigare är dömd för viss brottslighet och som uppvisar ett beteende som i förlängningen kan tyda på en fortsatt brottslighet, det är klart att jag är orolig.

Sedan mannen släpptes av polisen i april, alltså för två månader sen, ska han ha tagit kontakt med flickor vid olika skolor i Västsverige.

Han lockar med jobb

Även innan han togs fast ska han ha försökt att locka unga kvinnor att träffa honom genom att locka med jobb och italiensk mat.

När P4 Väst har granskat mannen visar det sig att han har varit intresserad av unga tjejer i många år. Han har ofta jobbat på ställen där det finns ungdomar.

Dömd för våldtäkt

I början av 2000-talet dömdes han till fängelse, för att ha våldtagit en flicka på ett behandlingshem där han jobbade.

Först våldtog han henne och sedan hotade han att döda henne.

Men trots det så har mannen sedan kunnat få nya jobb bland ungdomar, till exempel på Arbetsförmedlingen eller olika skolor.

En som har jobbat länge med män som är dömda för sexbrott är psykologen Elisabeth Kwarnmark i Göteborg. Hon har jobbat i mer än 40 år inom Kriminalvården och hon säger att mannen nog har lätt för att göra samma brott igen:

 - Jag tror det är en högriskperson. Det verkar som att han istället för att ligga lågt efter att han kommit ut ur häktet, ökar sin aktivitet på det här området. Jag skulle vilja säga att han är farlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".