Trappan vid Göteborgs konserthus på Götaplatsen. Kvällsljus. Entrén är upplyst av lampor och neonbokstäver lyser KONSERTHUSET på entrétaket.
1 av 3
Sen lite mer än ett år tillbaka jobbar Göteborgs konserthus för att göra konserter mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Foto: Mina Benaissa
Ebba Vester med sin pappa och mamma, Tommie och Åse Vester
2 av 3
Ebba och hennes föräldrar Tommie och Åse. Ebba älskar klassisk musik. Foto: Privat.
Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester. Foto: Bo Söderström.
3 av 3
En orkester spelar klassisk musik.

Konserthuset i Göteborg blir mer tillgängligt

Ebba Vester med Downs syndrom älskar klassisk musik
3:35 min

Det finns vissa musikkonserter där publiken måste vara tyst och bara lyssna. Så kan det vara på konserter för klassisk musik. Men Göteborgs konserthus har nu börjat med speciella konserter där publiken får låta.

Klicka på texten för att läsa mer

De nya speciella konserterna är en del i konserthusets arbete för att bli mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

En av dem som gillar musik väldigt mycket är Ebba Vester som har Downs syndrom. Hennes pappa Tommie Vester berättar vilken musik Ebba tycker bäst om:

- Hon föredrar klassisk musik. Hon tycker väldigt mycket om konsertmusik, alltså stora orkesterverk, säger Tommie Vester.

En man i publiken klagade

År 2015 var Ebba och hennes föräldrar på en konsert med klassisk musik i Göteborgs konserthus. Ebba gillade musiken så mycket att hon gav glada ljud ifrån sig. En man i publiken ropade då att hon skulle sluta störa. Till sist lämnade Ebba och hennes familj konserten innan den var klar, eftersom mannen klagade:

- Han ville definitivt inte bli störd på resten av konsertprogrammet. Så att efter den här reaktionen i en paus så bestämde vi oss för att gå, det var inte värt att sitta kvar, berättar Tommie Vester.

Konserthuschefen reagerade

När konserthusets chef fick höra vad som hänt gick han upp på scen och sa att alla var välkomna till konserthuset oavsett vem man är. Personalen började fundera på hur de kunde göra det lättare för människor med funktionsnedsättningar att komma på deras konserter och känna sig välkomna.

Petra Kloo Vik jobbar på Göteborgs konserthus och säger att det var händelsen med Ebba som fick dem att tänka till:

- Att börja jobba med vår tillgänglighet på många olika sätt. Dels den fysiska tillgängligheten som ju är lätt att prata om och lättare att ta tag i, men också den mentala tillgängligheten, säger Petra Kloo Vik.

Ett svårt arbete

Att göra det lättare för personer som använder rullstol att komma in är kanske inte är så svårt. Det kan vara svårare att anpassa konserthuset till personer med kognitiva funktionsnedsättningar, som utvecklingsstörning eller autism till exempel, säger Petra Kloo Vik:

- Vad är okej i vår sal, hur ska man uppföra sig? Måste man vara helt tyst? Vad händer om man verkligen behöver gå ut, stör man andra, eller om man faktiskt behöver låta för att uttrycka det man känner när man hör musiken?

Mer avslappnad konsert

Så i höstas provade konserthuset en annan slags konsertform: "Relaxed performance" där publiken kan leva sig in i musiken och där det är helt okej att låta. Två till såna konserter är inplanerade snart. Ebba och hennes familj har varit på en sån konsert, berättar hennes pappa Tommie Vester:
- Ja, det var väldigt roligt och det var en ganska bra komposition av musik.
- Och Ebba gillade det?
- Ja, hon älskar att gå och lyssna på såna här saker, hon tyckte det var skojigt.

Det var händelsen på den där konserten som ni lämnade som gjorde att personalen på konserthuset började med det här, vad tänker du om det?

- Det känns väldigt bra att vi har kunnat bidra till en utveckling till att göra musiken lite mer lättillgänglig, säger Ebbas pappa Tommie Vester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".