Magnus Tideman är professor i handikappvetenskap på högskolan i Halmstad.
1 av 2
Magnus Tideman är professor i handikappvetenskap på högskolan i Halmstad. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Studenter, höghammarskolan, gymnasiet
2 av 2
Emelie Hansson, Simon Sätterström, Herman Blückert, Johan Larsson och Linda Fontaeus tar studenten idag. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Många blir arbetslösa efter gymnasiesärskolan

2:02 min

Många elever som har gått på gymnasiesärskolan får inget jobb efter skolan. Det visar en ny undersökning.

Klicka på texten för att läsa mer


Det är högskolan i Halmstad som har undersökt hur det går för de som går ut gymnasiesärskola. En av experterna på högskolan är professor Magnus Tideman. Han säger att det är väldigt viktigt för eleverna att kunna få ett jobb:

- Det handlar om att få lön, att få en ekonomi, att få kontakter och status. Och så vet vi att arbete är viktigt för hälsan. Ur individens synpunkt finns det massor av skäl, säger professor Magnus Tideman.

Bara 22 procent får arbete

Gymnasiesärskolan är en skola där elever kan få gå om de behöver extra hjälp. Efter att ha gått ut gymnasiesärskolan är det bara 22 procent som får ett vanligt jobb. De som inte får något vanligt jobb kan ibland få ett lättare jobb på daglig verksamhet. Några få studerar också vidare på folkhögskola eller lärvux.

Men det är också ganska vanligt att inte ha något jobb alls och inte heller gå någon utbildning efter gymnasiesärskolan. Den grupp som varken jobbar eller studerar efter gymnasiesärskolan är 24 procent. Det är en mycket högre siffra än för dem som har gått på en vanlig gymnasieskola.

Linda har fått jobb i ett stall

Trots att det är svårt att få jobb efter gymnasiesärskolan så lyckas vissa och de flesta har planer. Jonah Larsson, Herman Blückert och Linda Fontaeus i Bollnäs har nyss har gått ut gymnasiesärskolan:

- Jag ska börja jobba i travstall. Jag har planer på att utbilda mig som hästmassör, så vi får se vad som händer. Jag bara hoppas det går bra, säger Linda Fontaeus.

- Jag kommer sommarjobba en hel månad nästan, säger Jonah Larsson.

- Jag funderar på att utbilda mig som maskinförare, säger Herman Blückert, som precis har gått ut gymnasiesärskolan i Bollnäs.

Så här gjordes undersökningen

Forskarna undersökte över 12 000 ungdomar som gick ut gymnasiesärskolan under åren 2001 till 2011. Då tog forskarna reda på hur det gick för dem. Och här kan du se de siffrorna:

  • 22 procent fick vanliga jobb
  • 47 procent fick jobb på daglig verksamhet
  • 6 procent studerade vidare, ofta på folkhögskola eller särvux
  • 24 procent fick varken jobb eller någon ny utbildning


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista