Hårdare lag mot terrorister

Idag föreslog regeringen att lagen ska bli hårdare mot terrorister. Om någon person arbetar åt en terrorgrupp med andra saker än att kriga, så ska personen ändå kunna straffas.

Klicka om du vill läsa mer

Det finns en del svenskar som har åkt till länderna Syrien och Irak i Mellanöstern för att strida för terrorgruppen IS. Liknande terroresor har också gjorts till Somalia i Afrika.

Sedan den 1 april i år är det förbjudet att åka utomlands för att bli krigare åt en terrorgrupp.

Förbjuda matlagning

Nu vill regeringen att det också ska bli förbjudet att hjälpa terroristerna på andra sätt. Det kan handla om att laga mat åt terroristerna eller att köra varor och soldater åt terrorgruppen. Det ska också vara olagligt att vårda eller laga vapen och annan utrustning åt en terrorgrupp. 

Straffet ska som mest kunna bli 2 års fängelse.

Däremot ska det fortfarande gå att hjälpa terroristerna med sjukvård utan att bli straffad. Det ska också vara tillåtet att ge självavård till en terrorgrupp. Själavård kan vara att prata med någon om religiösa eller moraliska problem.

Lagen måste godkännas

Förslaget kommer från en utredare som jobbar åt regeringen. Och politikern Morgan Johansson i regeringen tycker att förslaget är bra. 

För att en sådan lag ska godkännas måste de flesta politikerna i riksdagen senare rösta ja till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista