Allt fler pensionärer har svårt att ha råd med mat

1:54 min

Allt fler pensionärer har svårt att klara sig på sin pension. Många har inte ens råd att köpa tillräckligt med mat. I Stockholm kommer nu många äldre och äter mat hos hjälporganisationen Stadsmissionen.

Klicka på texten för att läsa mer

Till Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm kommer många äldre för att äta mat billigt. En av dem som äter där är Elisabet Servaeus.

- Man får gå hit där man kan äta för 20 kronor. Då får man ju riktig mat och kaffe. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus

Elisabet och flera andra äldre äter köttbullar med potatismos, lingonsylt och gröna ärtor hos Stadsmissionen i Stockholm.

Och det är allt fler som kommer dit för att pengarna de får i pension inte räcker till mat, när hyran och räkningarna är betalda.

Allt fler pensionärer är fattiga

Siffror från Pensionsmyndigheten visar att Sverige har fått dubbelt så många fattiga pensionärer de senaste tio åren.

Nu är det nästan en kvarts miljon pensionärer i Sverige som räknas som fattiga.

Många mår dåligt av att ha så lite pengar i pension, det säger Marika Hjelm Siegwald som jobbar på Stadsmissionen:

- Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som de äldre får under dagen. Det här är ett välfärdsproblem, de äldres pensioner ska inte vara så låga att man inte klarar av mer än sitt boende och att man inte har råd med mat sen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stadsmissionen.

Skulle vara svårt utan hjälpen

Pensionären Per Allan Gustafsson är också hos Stadsmissionen för att äta en portion lagad mat. Han kommer dit varje dag, säger han:

- Ja, varje vardag i två års tid, säger Per Allan

- Hur skulle det varit om du inte hade kunnat äta så här billigt, undrar reportern.

- Jag skulle svälta, säger pensionären Per Allan Gustafsson till reportern på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista