Neandertalarna hade troligen inte autism

1:53 min

För länge sedan levde människor som kallades neandertalare. Nu visar ny forskning att neandertalare troligen inte kunde ha autism.

Klicka här om du vill läsa mer

Ja, det handlar alltså om neandertalarna som var ett slags människor som levde för länge sedan. De sista neandertalarna dog troligen för 30 000 år sedan. De var människor, men lite annorlunda än den typ av människor som lever idag.

Varför skulle neandertalarna inte kunna ha haft autism?

Jo, det beror på deras gener.

Vad är det för någonting?

Generna styr vad vi ärver. Bland annat styr de hur våra kroppar ser ut,
men också hur våra hjärnor fungerar. Och för dem som autism så fungerar hjärnan lite annorlunda.

Autism kan vara både bra och dåligt

Den som har autism kan ibland ha svårt att förstå det sociala samspelet mellan människor. Till exempel kan de missförstå vad andra tycker och tänker om den andre inte säger det på ett tydligt sätt. Men det finns också bra saker med autism.

Som vad då?

Som att många med autism blir specialintresserade av något särskilt ämne och lär sig väldigt mycket om det. Och personer med autism brukar också vara duktiga på saker där man måste vara noggrann och hålla kolla på små detaljer.

Generna spelar roll för autism

Men neanderthalarna kunde alltså inte ha autism?

Nej, troligen inte. Forskare i USA har undersökt just de gener som de tror styr autism och de generna har de bara hittat hos den sorts människor som finns idag. När det gäller neandertalsmänniskor så har de inte hittat just de generna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista