En ny lättläst bok

Fotbollsspelaren blev kär i sin motståndare

2:40 min

Om du saknar sport nu efter OS kan du läsa en ny lättläst bok om fotboll som heter "Ingen gör mål på mig". Den handlar den unga fotbollsspelaren Selma som blir kär i en tjej från motståndarlaget.

Klicka om du vill läsa mer

Författaren Annelie Drewsen berättar mer om Selma:

– Hon är målvakt och satsar jättemycket på att bli en duktig målvakt. Men när hon ska spela den här matchen ser hon en tjej som hon känner igen. Det är en tjej som hon träffade på ett kollo på sommaren och som hon inte har kunnat sluta tänka på. Då får hon lite svårt att koncentrera sig på matchen, men hon försöker intala sig själv att fokusera på bollen och inte den här tjejen.

Annelie Drewsen har skrivit många lättlästa böcker för både barn och vuxna. Flera av dem handlar just om idrott.

Programledaren frågar: Mattias, för vilken ålder är den här nya boken?

Mest för ungdomar, men jag tror att även vuxna kan tycka om den.

Varför då?

För att den är väldigt bra skriven. När författare skriver böcker som ska vara lättlästa så finns det ibland en risk att språket låter lite stelt och konstigt. Men Anneli Drewsen skriver på ett sätt som låter avslappnat och naturligt.

Dåliga bilder på kvinnliga spelare

Finns det bilder i boken?

Nej, inte inne i boken, men på framsidan finns förstås en bild. Förresten sa Anneli till mig att det var väldigt svårt att hitta någon bra bild:

– Det finns bildbanker där fotografer lägger in sina bilder och så får man köpa dem. När man tittar efter bilder på damfotboll där så var det tjejer som inte ens hade fotbollskläder på sig, istället för att spela så stod de och höll i bollen. De hade perfekt hår och kritvita kläder. När man spelar fotboll struntar man i hur man ser ut. Man får skrubbsår och svettas.

Bilderna på kvinnliga spelare handlade alltså mycket om utseendet och inte så mycket om själva sporten. Men för männen var det annorlunda:

– Det var förskräckligt, för så där ser det inte ut när man söker bilder på herrfotboll. Jag hittade helt enkelt en bild på nätet av en tjej som spelar fotboll och ser ut som man gör när man spelar fotboll.

Tjejen är väldigt koncentrerad och beredd att ta en boll.

Ja, precis. Man tittar på bollen och är beredd att kasta sig. Ingenting annat är viktigt just då, det är bara den här bollen.

Om man inte har otur och råkar bli kär då?

Ja, men då får man försöka stänga ute det just när bollen kommer så att man kan ta den.