Kulstötaren Jeffrey Ige intervjuas i Sveriges Radios Parapodden. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio
1 av 3
Kulstötaren Jeffrey Ige. Foto: Lasse Persson på programmet Parapodden i Sveriges Radio.
Munnen är vidöppen och Jeffrey ige vrålar rejält.
2 av 3
Jeffrey Ige skriker när han precis har kastat iväg kulan. Foto: Jessica Gow på TT.
Han ler och håller upp sin medalj.
3 av 3
Jeffrey Ige tog en silvermedalj under Global Games år 2004. Det är en tävling för utvecklingssdtörda från olika länder i världen. Foto: Jessica Gow/TT

Ska Jeffrey Ige klara stressen under Paralympics?

"Jag kan vara avslappnad", säger Jeffrey Ige
2:03 min

En av de svenska idrottare som har störst chans att ta medalj i Paralympics är Jeffrey Ige. Han har en utvecklingsstörning och tävlar i att kasta en kula så långt som möjligt. Jeffrey Ige har haft problem med att han är nervös före tävlingar.

Klicka om du vill läsa mer


För att lugna ner sig vill han vara på plats tidigt, innan tävlingarna startar. Och han vill ta reda på hur hans motståndare är:

– Det hjälper mig väldigt mycket, när jag kan gå in i tävlingssituationen. Att jag känner mig trygg och inte behöver vara rädd för mina motståndare.

Jeffrey Ige har blivit tryggare

Jeffrey Ige har alltså haft problem med att han brukade bli stressad inför stora tävlingar. Och han kunde vara så nervös att han fick svårt att andas.

Men det har blivit bättre. Han har lärt sig övningar som ska lugna ner andningen och han känner sig mer trygg nu än tidigare:

– Ja ja, självklart mognar jag. Ju mer jag tävlar, ju mer rutin jag får och för varje år som går desto mer bekväm känner jag mig i de stora situationerna. Det tycker jag också att jag visar när jag tävlar, att jag kan vara avslappnad. Det är det som gör att jag i slutändan kan prestera bra.

Utvecklingsstörda stoppades från Paralympics

Snart ska Jeffrey Ige och andra idrottare med funktionsnedsättning tävla i Paralympics som hålls i Rio de Janeiro i Brasilien.

Jeffrey Ige har länge varit en av världens bästa kulstötare med utvecklingsstörning men ändå stoppades han från att tävla i Paralympics två gånger.

Det beror på att idrottare från Spanien hade låtsats att de hade utvecklingsstörning, trots att de inte hade det på riktigt. För att andra inte skulle kunna fuska på samma sätt så fick inga personer med utvecklingsstörning vara med under Paralympics 2004 och 2008.

Men år 2012, då spelen hölls i London, blev det återigen tillåtet att för dem med utvecklingsstörning att vara med i Paralympics. Och den gången tog svensken Jeffrey Ige en silvermedalj.

Ny chans i Rio

Förhoppningsvis har han chansen att ta ännu en medalj den här gången i Rio de Janeiro i Brasilien.  Paralympics invigs den 7 september:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".