En förskollärare som slog ett barn fick högre lön

2:38 min

I september förra året slog en lärare en 5-årig pojke som har autism. Nu har vi fått veta att kvinnan fick fortsätta jobba med barn
och att hon också fick högre lön.

Klicka på texten för att läsa mer

Klartexts reporter Mattias Klefbeck har sett en film av misshandeln:

- Det är Göteborgs Tidningen, GT, som visar den på sin hemsida. På filmen syns hur den här förskolläraren i i Göteborg är ute och går med en 5-årige pojke som har autism. Då slår läraren pojken i ansiktet och knuffar honom.

Om att slå ett barn med autism

Det är ju förstås förbjudet att slå alla barn.

Men en del kanske tycker att det är särskilt dåligt då barnet har autism. För den som har autism kan ibland ha svårt med kommunikationen, till exempel att förstå vad andra menar.

Hur kan det finnas en film av det som hände?

Det är en granne som har sett något liknande förut på förskolan och som varit beredd på att filma med sin mobiltelefon nästa gång något hände.

När förskollärarens chef fick reda på att läraren hade slagit barnet fick hon sluta på förskolan. Men nästan genast fick förskolläraren ett nytt jobb, i en annan del av Göteborgs kommun.

Dessutom fick hon mer pengar i lön på nya jobbet.

Varför fick förskolläraren ett nytt jobb?

Det tycker nog många är konstigt. Om en person har slagit ett barn kanske hon inte passar att jobba som förskollärare. Men den som anställde kvinnan på nya jobbet säger att de inte kände till vad som hade hänt.

Går det inte att ta reda på sådant när en arbetsgivare anställer någon?

Om chefen hade ringt eller mejlat till kvinnans gamla arbetsplats så hade de kanske fått veta om misshandeln. Men kommunen gjorde inte någon sådan kontroll.

Hur är det med pojken idag?

Familjen har försökt byta förskola till sin pojke, för de menar att han inte känner sig trygg där längre efter det som hänt. Föräldrarna är också besvikna över att den förskollärare som slog deras pojke ändå får fortsätta jobba med barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista