Jericho Ocampo Loong framför sitt lag Olympic Göteborg.
1 av 3
Jericho Ocampo Loong framför sitt lag Olympic Göteborg. Foto: Jonas Autio.
Jericho Ocampo Loong
2 av 3
Basketspelaren Jericho Ocampo Loong. Foto: Sven-Åke Karlsson.
Basketkorg och basketboll. Foto: Tomas Oneborg / TT
3 av 3
Basketkorg och basketboll. Foto: Tomas Oneborg / TT

Jericho hittade ett basketlag för funktionsnedsatta

"När jag såg Olympic Göteborg blev jag glad" säger Jericho Ocampo Loong
1:57 min

Olympic Göteborg är ett basketlag för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. En av spelarna där är Jericho Ocampo Loong. När han upptäckte att laget fanns kände han att han hade hittat rätt.

Klicka på texten för att läsa mer

Just nu är Olympic Göteborg på väg till USA för att spela basket. En av spelarna i laget är Jericho Ocampo Loong och Klartext ringde honom före resan för att fråga hur det kom sig att han började i laget:

- En kväll kollade jag på Landet Runt på TV, då var det ett reportage om Olympic Göteborg och då blev jag glad. Och så sa jag, det är ett lag för mig! Sen sprang jag ned till personalen och frågade om de kunde hjälpa mig att hitta det laget, berättar Jericho.

Fick hjälp att hitta laget från TV

Personalen på Jerichos boende hjälpte honom att få kontakt med lagets tränare Jonas Autio. Sen fick Jericho komma och träffa laget och testa att spela med dem:

- Och så blev Jonas chockad att jag kunde lite basket säger Jericho. Förutom att spela basket i Olympic Göteborg är han numera också tränare för ett eget basketlag:
- Jag är chockad själv över att det har gått så bra, säger Jericho.

Får spela mot de bästa i New York

En annan framgång för Jericho var när hans tillsammans med lagkamraterna i Olympic Göteborg vann SM-guld i Basketligan Special, som innebar att de blev svenska mästare. Och nu ska laget alltså åka till USA för att spela mot amerikanska basketspelare med funktionsnedsättning:

- Vi har ju tjötat om att vi ska åka till New York. Det är ett mål för oss, där ska vi vara med i en cup, berättar han.

I USA ska Jericho och de andra spelarna i Olympic Göteborg spela basket mot några av de bästa lagen i New York:

- Det känns lite pirrigt, men vi hoppas att vi kommer att vinna en del av matcherna i alla fall, för de är jättebra sägs det, säger basketspelaren Jericho Ocampo Loong som är med sitt lag Olympic Göteborg i USA just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".