Spelarna åker kälke istället för skridskor.
Kälkhockey är ungefär som ishochey, men istället för att åka skridskor sitter spelarna i en kälke. Här spelar Norge mot Ryssland. Foto: Pavel Golovkin AP/TT.

I Norge tränar parasportarna tillsammans med andra idrottare

"Lättare för parasportare att hitta en lokal klubb", säger en idrottsledare
2:49 min

Här i Sverige finns det särskilda organisationer för de idrottare som har funktionsnedsättning, alltså det som kallas handikappidrott eller parasport. 

Men i vårt grannland Norge gör de tvärtom. Där blev det för några år sedan samma organisation för alla idrottare, oavsett om man har funktionsnedsättning eller inte.

Klicka om du vill läsa mer

En av idrottsledarna i Norge är Arnfinn Vik. Han säger att det numera är lättare för parasportare att hitta en lokal idrottsförening:

– Nu är det viktigt att utövarna med en funktionsnedsättning får ett utbud lokalt och regionalt där de faktiskt bor. 

Ja, förut kunde parasportarna tvingas till långa resor för att hitta en klubb som tog emot idrottare med funktionsnedsättning. Men numera ska de istället kunna välja den lokala idrottsklubb som ligger närmast.

Sammanslagning 2007

Även när det gäller den stora gemensamma organisationen för all idrott i hela Norge, så är den också till för både parasport och annan sport. För norrmännen slog ihop två olika organisationer till en enda år 2007. 

Men här i Sverige är det fortfarande uppdelat i Parasportsförbundet och Riksidrottsförbundet.

En risk med att ha en enda organisation, som i Norge, kan vara att idrottare med funktionsnedsättning glöms bort. Eftersom parasportarna är färre och tjänar mindre pengar så kanske de ibland inte får lika mycket uppmärksamhet av klubbarnas ledare:

– Jo, helt klart är det så att parasporten glöms bort ibland.
Så har det varit efter sammanslagningen 2007, säger Arnfinn Vik.

Gemensam träning

Trots riskerna tror han att det finns bra saker med att blanda idrottare med och utan funktionsnedsättning:
– Det är bra att barn med funktionsnedsättning får gå i samma idrottsklubb som deras klasskamrater från skolan, säger Arnfinn Vik.

Han tycker också att de vuxna som blir duktiga på idrott kan lära sig mycket genom att träna i ett blandat lag. Dessutom kan de dela på samma tränare och åka på samma läger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".