Vatten under en bro och en strandpromenad vid kusten
1 av 2
Det är vattenbrist på stora delar av Gotland. Foto: P4 Gotland
En karta över Sverige där Gotland och Öland är gulmarkerade
2 av 2
En karta över Sverige där Gotland och Öland är gulmarkerade

Ännu ont om grundvatten i södra Sverige

Här kan du höra om det låga grundvattnet
1:32 min

Det är ont om grundvatten på sina håll. Det är det vatten som finns under jorden och som vi ofta använder för att dricka.

Klicka här om du vill läsa mer!


Sedan i våras har det varit ont om grundvatten på flera håll i landet. Men nu börjar det att bli bättre, förutom i delar av södra Sverige, där vattennivån fortfarande är ovanligt låg.

Bo Thunholm jobbar på myndigheten SGU:

– På det stora hela så återstår problemet med låga grundvattennivåer i stora delar av den sydöstra delen av landet, säger han.

Öland och Gotland är hårdast drabbade.

Till Öland har man fått transportera vatten från fastlandet och på Gotland är det förbjudet att vattna på stora delar av ön, sedan i våras.

Så låga som vattennivåerna är nu har de inte varit på nära 50 år. Och den torra våren och sommaren har inte fyllt på med vatten. Så det kan dröja innan allt blir normalt igen. Det säger Bo Thunholm, som du hörde tidigare.

– Där har vi väldigt stora underskott, så där krävs betydande nederbördsmängder. Och där krävs det flera månader och sannolikt att det måste komma betydande nederbördsmängder under större delen av den kommande vintern för att vi ska få en återgång till normala nivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".