De håller upp sina medaljer. Bakom dem finns en svensk flagga.
Både Anna-Carin Ahlquist och Maja Reichard Paralympics tog guldmedaljer under förra Paralympics år 2012. Nu har de chansen att ta medalj igen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Svenskarna kan ta många medaljer i Paralympics

"Jeffrey Ige är som en stor härlig nallebjörn", säger vår sportreporter
2:05 min

På onsdagkvällen börjar Paralympics i staden Rio de Janeiro i Brasilien. Det är världens största tävling för idrottare med funktionsnedsättning. Sverige har chans att ta medaljer i flera av sporterna.

Klicka om du vill läsa mer

Vår reporter Lasse Persson berättar om en av de mest intressanta idrottsmännen:

– En som är en verklig personlighet, som en stor härlig nallebjörn man bara vill krama om, det är kulstötaren Jeffrey Ige. Nu på de senaste träningarna innan spelen i Rio har Jeffrey verkligen hittat formen. Det snackas om långa stötar i kula från Jeffrey Ige.

Ja, kanske kastar Jeffrey Ige kulan så långt att han får medalj.

Utvecklingsstörda fick inte vara med förut

Jeffrey Ige har en utvecklingsstörning. Under flera år fick idrottare med utvecklingsstörning inte vara med i Paralympis, men det ändrades till Paralympics i London år 2012 och nu får de vara med.

Idrottarna i Paralympics kan också ha andra funktionsnedsättningar
som att vara blinda, eller kanske behöva rullstol.

Sverige har bra skyttar

Sverige har alltså många medaljchanser i olika sporter:

– Det är bland andra bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist. Hon har stora guldmöjligheter faktiskt. Vi har en jätteduktig simmerska som heter Maja Reichard, som är synskadad. Sedan har vi skytte. Där har vi flera medaljchanser inom olika grenar av skyttesporten, säger Lasse Persson.

Den mest kända skytten är Jonas Jacobsson som sitter i rullstol. Han har deltagit i alla Paralympics sedan år 1980 och har tagit sammanlagt 30 medaljer.

Helena Ripa byter sport igen

En annan intressant idrottare är Helena Ripa, som har bytt sport flera gånger:

– Tidigare har hon deltagit i simning, hon var vunnit paralympiskt guld i längdskidåkning och nu ska hon delta i kanot. Hon säger själv att hon blir nöjd med en finalplats, men jag hoppas och tror att det kan bli bättre än så, säger Lasse Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".