En blond kvinna Hillary Clinton går in i en bil
Hillary Clinton går in i en bil i New York. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI, AFP

Hillary Clinton är sjuk

"Hillary Clinton snubblade och fick hjälp in i en bil" berättar Eva Larsen
2:25 min

I USA har det hänt något som kan påverka det amerikanska presidentvalet. Om knappt två månader ska folket där får välja om de vill ha Hillary Clinton som president eller Donald Trump. Men igår fick vi veta att Hillary Clinton är sjuk.

Klicka här om du vill läsa mer!

Vår reporter Eva Larsen vad var det som hände?

Det var vid en minnesceremoni i New York igår, som Hillary Clinton höll på att svimma och fick hjälp in i en bil.

Minnesceremonin hölls för att det var 15 år sedan terrorister flög rätt in i de höga husen World Trade Center i New York. Många människor dog då och husen rasade.

Vad är det för fel på Hillary Clinton?

Först sa hennes kamrater i partiet demokraterna att hon bara fått värmeslag, men sedan berättade de vad som egentligen hade hänt.

Och vad hade hänt?

Hillary Clinton har lunginflammtion och för det har hon fått penicillin och läkaren sa att hon skulle vila sig.

Det visste hon redan i fredags men då sa de inget om det utan hon gick ändå på minnesceremonin.

Varför är det här allvarligt?

En lunginflammation brukar ju gå över så det är inte så allvarligt. Men Hillary Clinton har nu tvingats att ställa in viktiga möten, som skulle ha varit idag, för att vila sig.

Vad innebär det?

Inför presidentvalet den 8 november är det mycket att göra. I bland kan arbetsdagarna vara ända upp till 20 timmar. Och det finns de som undrar hur en 68-årig kvinna med lunginflammation ska klara av det.

Och experter tror nu att hennes motståndare Donald Trump, från partiet republikerna, kommer att utnyttja det här och säga att hon är för gammal och sjuk för att bli USA:s första kvinnliga president.

Donald Trump är 70 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".