En korthårig ljus poliskvinna  i närbild
Kajsa Wahlberg jobbbar för polisen Foto: Lars Hedelin

Kvinnor med utvecklingsstörning tvingas sälja sex

"Kvinnorna förstår inte att de blir lurade", säger Kajsa Wahlberg
2:05 min

Sexhandel verkar vara särskilt vanlig bland kvinnor med utvecklingsstörning, eller intellektuell funktionsnedsättning som det också kallas. Kvinnorna kommer både från Sverige och andra länder.

Klicka här om du vill läsa mer!


Kajsa Wahlberg jobbar hos polisen och hon berättar varför vissa kvinnor med utvecklingsstörning säljer sex:

– Det vi ser är kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar som är lätta offer att dra in i det här och som har svårt att stå emot.

Varför drabbas de här kvinnorna?

– Det kan vara att man har en funktionsnedsättning som gör att man inte förstår att man blir lurad och vilseledd.

Vad är det för män som gör så här?

– Det är egoistiska män, som bara tänker på sig själva och en inkomst kanske för att de ska leva ett bättre liv eller spendera pengar på alkohol, droger kanske betala skulder eller för att dryga ut hushållskassan.

Kvinnorna blir lurade

Vanligast är sexhandeln bland svenska kvinnor, med intellektuell funktionsnedsättning. Kanske tror de att de har en relation med mannen men han vill egentligen bara tjäna pengar.

Ibland är det kriminella gäng som säljer utländska flickor i Sverige. De utländska kvinnorna kommer just nu framförallt ifrån länderna Rumänien, Polen och Litauen.

Och så här säger Kajsa Wahlberg om sexhandeln:

– Jag tycker att det är skrämmande att man kan utnyttja människor på det här sättet, att tjäna pengar på dem och med dom skador det kan vara för den här personen både fysiskt och psykiskt och framtida men.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".