Två personer har sex.
Kvinnan som vi intervjuade finns inte på den här bilden. Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

Kvinna med utvecklingsstörning blev sexuellt utnyttjad

"Jag är fortfarande rädd för sex", säger kvinnan
2:46 min

Risken för sexuella övergrepp kan vara extra stor om kvinnan har en utvecklingsstörning. Idag har vi på Klartext pratat med en kvinna som har råkat ut för det här. Hon berättar om hur en barnvakt tvingade henne till sex när hon var 16 år gammal.

Klicka om du vill läsa mer

– Det var en som hela familjen kände. När jag började vara hos honom ensam, så började han ta mig på brösten och sa till mig att ta av mig naken och allt möjligt. Han gjorde till och med det som kan göra att man får barn.

Så ni hade sex då?
– Ja, och jag ville ju inte det egentligen. Men jag hade inget ansvar.

Vad var det som gjorde att du kände dig tvingad?
– Jag hade inte hört talas om det tidigare.

Den här tjejen säger alltså att hon inte visste så mycket om sex innan hennes barnvakt tvingade henne till det då hon bara var 16 år.

Övergrepp på daglig verksamhet

Även som vuxen har hon blivit sexuellt utnyttjad av andra män. Bland annat hände det på den dagliga verksamheten där hon jobbade:

– Det var att han ville lära mig sex. Han ville måla mina naglar och han smekte mig fast han var ihop med någon annan. Han ville ta på mina bröst och allt möjligt.

Den här kvinnan i Östergötland säger att det var svårt att berätta om det som hände. Därför dröjde det flera år innan hon sa något till sin mamma.

Rädd för sex

Nu har det gått några år. Men det som hände tidigare påverkar fortfarande hur hon känner för sex och relationer:
– Jag har ju rädslan för sex nu. Jag skulle vilja ha någon som kan hjälpa mig att få bort rädslan.

Just nu har den här kvinnan ingen pojkvän. Men om hon skulle få det så kan det påverka hur deras liv tillsammans skulle bli:
– Om jag skulle träffa en riktig pojkvän och han ville ha sex, då skulle jag inte våga.

De drabbade kan få hjälp

Vi på Klartext vet inte hur vanligt det är att kvinnor med utvecklingsstörning blir utnyttjade sexuellt. Men en expert hos polisen säger att det troligen är vanligare bland personer med utvecklingsstörning än bland andra kvinnor. Förklaringen kan vara att det är lättare att lura eller tvinga någon med utvecklingsstörning till sex.

Den kvinna i Östergötland som Klartext pratade med idag tycker att kvinnor som har blivit sexuellt utnyttjade ska be att få hjälp:

– Man ska säga till någon man känner sig trygg med. Om man behöver hjälp med psyket tycker jag att man ska begära att någon hjälper en med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".