distriktschefen för Samhall i Storgöteborg, Henrik Lundberg.
1 av 2
Distriktschefen för Samhall i Storgöteborg, Henrik Lundberg. Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio
Samhall collage
2 av 2
Foto: Simon Paulin / TT och Sveriges radio

Samhall ska stänga fabriken i Göteborg

"Jag önskar att Samhalls fabrik fick vara kvar" säger Inge Nordås
2:02 min

En del personer som har svårt att få ett vanligt jobb kan ibland få hjälp av det statliga företaget Samhall. Samhall har också egna fabriker. Men i Göteborg stänger snart Samhalls sista fabrik i staden.

Klicka på texten för att läsa mer

En av dem som jobbar på Samhalls fabrik i Göteborg är Inge Nordås. Han har jobbat där i 24 år och har trivts väldigt bra med jobbet, så han tycker att det är tråkigt att fabriken stängs:

– Jag tycker det är sorgligt att fabriken ska läggas ner, jag önskar att den fick vara kvar, säger Inge Nordås.

Svårt att ha kvar fabriken

På Samhall jobbar många som har någon diagnos eller funktionsnedsättning. På fabriken i Göteborg har de anställda jobbat med att packa och montera olika saker. Men de företag som brukade köpa tjänster från Samhalls fabrik köper nu ofta utomlands istället. Därför har personalen på fabriken i Göteborg för lite jobb att göra, säger Henrik Lundberg som är chef på Samhall:

– Dels är det efterfrågan på de tjänsterna som vi levererar, de flyttar utomlands och det är en vikande efterfrågan,säger Henrik Lundberg.

De 60 anställda på fabriken behöver nu få nya arbetsuppgifter på andra arbetsplatser. Och det är flera företag i Göteborg som vill ha hjälp av de Samhall-anställda, säger Henrik Lundberg:

- Det är faktiskt många som frågar efter våra medarbetare. Exempel på arbetsplatser är Volvo personvagnar där vi jobbar ute på fabriken, vi har också personal som packar matkassar, säger Henrik Lundberg.

Viktigt att alla får bra jobb

För många kan det kännas jobbigt att sluta på fabriken, därför är det viktigt att Samhall ser till att personalen kommer till bra jobb. Och det är först när alla har fått det som fabriken stängs, berättar Henrik Lundberg:

- Jag har stor respekt för att förändring är skrämmande eller kan kännas lite oroligt. Vad händer nu, vad ska jag få för arbetsuppgifter? Men vi kommer individuellt ta var och en att matcha in den på arbetsuppgifter som vi tror gynnar medarbetaren och som är bra för utvecklingen, säger Henrik Lundberg som är distriktschef på Samhall i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".