Vård istället för fängelse för Ulf Olsson

För 16 år sedan blev tioåriga Helén Nilsson och 26-åriga Jannica Ekblad i Skåne våldtagna och mördade.
Den som mördade dem heter Ulf Olsson.
Domstolen tingsrätten bestämde förut att Ulf Olsson skulle straffas med livstids fängelse för morden.
Men idag bestämde en högre domstol, hovrätten, att Ulf Olsson ska få vård istället.

1989 gick tioåriga Helene Nilsson hemifrån. Hon kom aldrig hem igen. Hon hittades död. Precis som 26-åriga Jannica Ekblad.
Det gick många år, polisen hittade ingen mördare.
Men förra året, efter 15 års letande, hände det. Polisen började misstänka Ulf Olsson. Man hittade spår efter honom på Helenes och Jannicas kroppar.

Polisen grep Ulf Olsson. Han sa att han var oskyldig. Men det blev rättegång i domstolen tingsrätten och personerna som dömde honom var helt säkra på att han var mördaren.

Men vad skulle dom döma honom till? Vård eller fängelse?
Experter undersökte Ulf Olsson och sa han är psykiskt sjuk. Och att han också var sjuk när han mördade. Och lagen säger att om en person är så väldigt sjuk så kan han inte dömas till fängelse.
Men tingsrätten sa att Ulf Olsson ju jobbade och skaffade familj 1989, det året när morden hände.
Så då måste han också förstått vad han gjorde när han mördade. Därför, tyckte tingsrätten, att han skulle straffas med livstids fängelse. Många blev förvånade över den domen.

Ulf Olsson ville att en högre domstol skulle pröva fallet.
Och hovrätten tycker alltså på ett annat sätt än tingsrätten.

Hovrätten säger att även om Ulf Olsson kunde jobba och skaffa familj 1989 så var han ändå så sjuk att han inte visste vad han gjorde.
Så nu kommer Ulf Olsson att få vara på ett särskilt sjukhus istället för i fängelse. Han måste stanna på sjukhuset tills han blir frisk. Det kan ta mycket lång tid.

Två personer i hovrätten hade en annan åsikt. De tyckte, precis som tingsrätten, att Ulf Olsson skulle dömas till fängelse.
Ulf Olsson själv säger fortfarande att det inte var han som mördade Helen och Jannica.