Therese pratar i en mikrofon.
Therese Wappsell är arbetshandledare och reporter på Radio Fyris. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
Klartexts serie #riktigtjobb

Therese gick från daglig verksamhet till vanligt jobb

"Nu behöver jag inte oroa mig för pengarna", säger Therese Wappsell
2:57 min

Under det här året har ovanligt många personer i Uppsala bytt från daglig verksamhet till ett riktigt jobb. En av dem är Therese Wappsell.

Klicka om du vill läsa mer

– Det är jättekul! Det är klart att självförtroendet och sådant byggs upp.

Therese Wappsell har en lätt utvecklingsstörning.

År 2012 gick hon ut gymnasiet och började jobba på Radio Fyris som sänder både radioprogram och kortare tv-program via internet. Den här radiostationen är en daglig verksamhet där personer med funktionsnedsättning kan göra lite enklare jobb.

Therese har fått mer ansvar

Till en början var Therese en av deltagarna på Radio Fyris dagliga verksamhet. Hon är fortfarande kvar på Radio Fyris, men nu är hon inte längre en deltagare utan har fått en anställning där:

– Det är mer saker att göra, inte lika mycket stillasittande som det var förut. Man får vara med och bestämma saker och påverka.

Tycker du att det är lagom mycket krav eller känner du dig för pressad?
– Nej, jag känner mig inte pressad. För mig är det bra.

Ett bra år i Uppsala

I Uppsala kommun finns det över 800 personer som deltar i daglig verksamhet. Och det är ganska ovanligt att någon av dem sedan går vidare till ett vanligt jobb. De senaste åren har det varit 2 till 6 personer per år.

Men nu i år har det skett en ganska stor ökning. Hittills i år har minst 10 personer i Uppsala gått från daglig verksamhet till ett riktigt jobb inom kommunen eller på något företag.

Riktig lön

En av dem som blivit anställda är alltså Therese. Hon säger att hon får mycket mer pengar nu när hon får en riktig lön:
– Nu finns det pengar och nu kan jag spara undan på ett annat sätt än jag kunde förut.

Den som går på daglig verksamhet får ingen lön. Istället får han eller hon pengar i bidrag från Försäkringskassan,  och kanske också från kommunen.

När Therese Wappsell förut var på daglig verksamhet brukade hon få ungefär 9000 kronor i månaden efter att skatten var betald:

– Det var väldigt svårt faktiskt. Ibland räckte inte pengarna till och man fick tyvärr låna av sina föräldrar, vilket gör ont i hjärtat, för man ska inte behöva låna.

Men nu i år fick Therese alltså ett vanligt jobb och en riktig lön, så hennes ekonomi är mycket bättre nu. Pengarna räcker till alla hennes kostnader:
– Nu behöver jag inte känna oro att det tar slut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".