En kvinna gråter och tar händerna för ansiktet.
1 av 3
Den här bilden är från ett politiskt möte för dem som stödde fredsavtalet. Foto: Guillermo Legaria/TT.
Alvaro Urbi har en ljusblå skjorta och en ljusblå tröja. Personerna runt omkring ler och gör tummen upp.
2 av 3
Politikern i blå tröja heter Alvaro Uribe. Han har arbetat för att folket skulle rösta nej till fredsavtalet. Foto: STR
Alla på bilden är klädda i vita kläder.
3 av 3
Fredsavtalet skrevs under måndagen den 26 september. Då skakade presidenten Juan Manuel Santos hand med Farcs ledare Timoleon Jimenez. Presidenten står till vänster och Farc-ledaren till höger. Foto: Luis Acosta för AP/TT.

Nej till fred i Colombia

"Kriget har pågått i över 50 år", berättar reporter Mattias Klefbeck
2:04 min

Colombias regering kom överens om fred med sina fiender från Farc-gerillan. Men folket i Colombia röstade på söndagen nej till det fredsavtalet.

Klicka om du vill läsa mer

Vår reporter Mattias Klefbeck berättar om kriget:

– Ja, det här kriget började redan på 1960-talet så det har pågått i över 50 år.

Vilka är det som krigar?

– Kriget är mellan Colombias regering och en grupp som heter Farc. Det är en politisk grupp som säger att de kämpar för att de fattiga ska få det bättre. Men Farc-gerillan har också tjänat pengar på olika brott, som att sälja knark till exempel.

Men nu vill både regeringen och Farcs ledare ha fred. Vad hade de kommit överens om i sitt fredsavtal?

– Jo, de hade bestämt att Farcs soldater skulle lämna ifrån sig sina vapen. Och istället skulle Farc göras om till ett politiskt parti. Dessutom skulle många av Farcs ledare och soldater slippa att straffas för det som hände under kriget.

Folkomröstning

Igår, på söndagen, fick folket i Colombia rösta ja eller nej till fredsavtalet. Det blev ganska jämnt, men det slutade ändå med lite fler nej-röster. Varför ville de stoppa fredsavtalet?

– Vissa i Colombia menar att fler personer inom Farc borde kunna straffas. Vissa är också oroliga för vad som skulle hända om Farc i framtiden skulle bli ett parti och kanske vinna ett val och få makten i Colombia. För de tycker att Farcs politik är dålig.

Vad händer nu?

– Risken finns förstås att det blir nya strider i Colombia. Men både regeringen och Farcs ledare säger ändå att de vill försöka att fortsätta prata om hur det ska kunna bli fred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".