Handikapp parkering
1 av 2
Blå vägskylt för parkering på handikapp-plats
Handikappsymbol. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
2 av 2
Handikappsymbol. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio

Undersökningen Rivkraft ska göra det bättre för funktionsnedsatta

"Det är ett sätt att få veta mer från de som lever med funktionsnedsättning"
2:23 min

En myndighet vill ta reda på mer om personer som har funktionsnedsättning. För då kan samhället sen ge dem bättre hjälp och stöd.

Undersökningen heter Rivkraft och personer med funktionsnedsättningar kan vara med där. Malin Ekman Aldén är chef på Myndigheten För Delaktighet som gör undersökningen Rivkraft. Hon berättar om deras arbete:

– Det är som en panel där vi har bett olika personer med funktionsnedsättning att med jämna mellanrum svara på frågor om hur de har det i vardagen, vad de tycker är svårt, vad de har problem med, om de uppfattar att de blir diskriminerade eller sådana saker. Det här är ju ett sätt att få veta mer från de som själva lever med en funktionsnedsättning, hur de tycker att saker och ting är, säger Malin Ekman Aldén.

Politikerna får veta vad som behöver förändras

Myndigheten För Delaktighet arbetar för att alla i Sverige ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället. Fast för den som har någon funktionsnedsättning kan det vara svårt på olika sätt. Därför finns Rivkraft, där personer med funktionsnedsättning kan få svara på frågor om vad som behöver bli bättre. Sen berättar myndigheten om det för politikerna i regeringen, så att de får veta vad som fungerar dåligt och behöver ändras.

Vill att fler funktionsnedsatta ska svara

Malin Ekman Aldén berättar om vad de som är med i Rivkraftpanelen kan berätta om för svårigheter:

– Ja, en fråga som många har berättat att det finns stora problem med, det är för alla de som använder färdtjänst till exempel. Det är många som åker färdtjänst hem och från jobbet eller daglig verksamhet varje dag så att det är en stor del av livet och det betyder ganska mycket om man känner sig obekväm varje gång man gör det. Det är lite olika saker varje gång vi frågar, säger Malin Ekman Aldén.

Och Myndigheten för delaktighet vill gärna att fler personer med funktionsnedsättning ska vara med i den här Rivkraftpanelen:

– Skälet till att vi vill att fler ska vara med det är ju för att vi ska kunna få en ännu bättre bild av hur personer har det och vi vill ju ha personer med olika funktionsnedsättningar som bor på olika ställen i Sverige och är i olika åldrar, berättar Malin Ekman Aldén.

Ju fler desto bättre

- Ju större panel och ju fler olika typer av personer som ingår, ju bättre bild får vi ju av hur verkligheten ser ut för personer med funktionsnedsättning och det gäller ju att visa upp hela spektrat för att kunna hitta en bra lösning, säger Malin Ekman Aldén som är chef på Myndigheten för delaktighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".