En svartklädd kvinna framför sitt hus som har brunnit ner.
Räddningstjänstens bil åkte fel och Katrins hus brann ner. Foto: Sveriges Radio

Det kan ta lång tid innan räddningstjänsten kommer

"De kom aldrig kändes det som" säger Katrin Marnell
2:19 min

Det kan dröja innan företaget SOS Alarm, skickar ut hjälp vid olyckor och sjukdomar. När en person ringer telefonnumret 112 ska en ambulans eller brandbil snabbt skickas till platsen. Men sedan SOS Alarm ändrade sitt sätt att jobba på för några år sedan, så kan det ta längre tid att få hjälp än tidigare.


En som fick vänta länge på att få hjälp är Katrin Marnell i Ljungby i Småland. När hennes hus brann tog det onödigt lång tid innan räddningstjänsten kom fram, säger hon:

- Alltså de svarade ju fort, men de kom aldrig kändes det som. Det tog jättelång tid och vi ringde ju från flera telefoner.

SOS hade fel adress

När Katrin Marnell ringde 112 hade SOS svårt att hitta hennes adress. Först larmade de ut räddningstjänsten i en helt annan del av landet än där Katrin bor och rätt räddningstjänst fick larmet först efter sju minuter.

En förklaring till att det blir fel är att SOS-alarm jobbar på ett nytt sätt. Nu är det inte alltid den SOS-central som är närmast den som behöver hjälp, som svarar. Utan det kan vara vilken SOS-central som helst i landet som är ledig. Och det gör att SOS-personalen inte alltid känner till platsen och därför kan det bli fel.

Varför tar det längre tid att få hjälp?

Det är radioprogrammet Kaliber som har undersökt det här. Och det visar sig att det tar längre tid att larma ut räddningstjänst om samtalet tas emot på någon annan central, än den närmaste.

En av cheferna på SOS Alarm är Claes Eliasson. Och han säger att det finns fler förklaringar till att det kan ta för lång tid för hjälpen att komma fram.

En till förklaring är att alla inte pratar så bra svenska:

- Vi har språkutmaningar som ökar så det blir lite förenklat att ta en faktor och säga att det är det som det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".