Löv på marken och höstfärgade träd som ramar in en gångväg genom en park.
1 av 2
En person på promenad i en park. Foto: Caj-Åke Hägglund / Privat
Marja-Leena Komulainen
2 av 2
Marja-Leena Komulainen, samordnare för e-hälsafrågor på Norrbottenskommuner

Larm med GPS ska hjälpa personer med demens

"GPS-larm hjälper de som går vilse att våga gå ut" säger Marja-Leena Komulainen
2:23 min

Personer som har någon demenssjukdom kan ibland tappa bort sig när dom är ute och går. Men om de dementa har en GPS-apparat på sig kan det bli lättare för personalen att hitta den som har gått vilse.

En av de som jobbar med den nya GPS-tekniken är Marja-Leena Komulainen. Hon berättar vilka som kan behöva hjälp av GPS:

– Det kan vara personer som känner att jag går lätt vilse eller att jag inte känner igen vägen hemma alltid och känner osäkerhet att gå ut, säger Marja-Leena Komulainen.

Demens är sjukdomar som påverkar hjärnan och som ofta drabbar äldre personer. Man blir då lätt förvirrad och kan till exempel glömma hur man ska hitta hem igen.

Både larm och GPS

Den som är dement kan ha med sig ett trygghetslarm. Genom att trycka på en knapp på trygghetslarmet så får personal veta att personen behöver få hjälp. Det nya nu är att trygghetslarmet också kan kopplas ihop med en GPS-apparat
och då kan personalen se på en karta var någonstans som den dementa personen befinner sig.

Än så länge finns de nya trygghetslarmen med GPS bara på prov. Det är 25 dementa personer i Norrbotten som testar det här. Och de är nöjda, säger Marja-Leena Komulainen:

– Så här långt har tekniken fungerat bra. Vi har pratat med kommunerna som är med och de är jättenöjda. Anhöriga är nöjda och personalen på särskilda boenden är nöjda, berättar Marja-Leena Komulainen.

Behöver få komma ut

En del personer med demenssjukdom kan bli ledsna och arga om dom inte får gå ut. Men med den nya GPS-sändaren vågar personalen släppa ut dem på promenad:

– Det kan vara personer i särskilda boenden som har stort rörelsebehov. I stället för att de blir rastlösa, frustrerade och aggressiva så kan man släppa ut dem på promenad, säger Marja-Leena Komulainen till P4 Norrbotten.

De nya trygghetslarmen med GPS testas i åtta kommuner i Norrbotten:
Övertorneå, Haparanda, Pajala, Gällivare, Arjeplog, Älvsbyn, Luleå och Kalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".