En ung tjej packar upp varor i en butik.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

LO vill ge fattiga högre löner

Sveriges största fackliga organisation är LO. De säger idag att lönerna borde höjas mest för dem som tjänar minst. Det här kan påverka personer som jobbar i butiker eller inom vården.

LO består av flera olika fackförbund som samarbetar. Nu har de fackförbunden kommit överens om att de personer som har låga löner borde få de största lönehöjningarna. 

LO vill höja lönen mest för dem som tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden. De som kan få sina löner höjda mest kan till exempel vara undersköterskor eller personal i butiker

Kritik mot nya lönekravet

Hur lönerna verkligen blir bestäms senare. Först ska fackförbunden prata med arbetsgivarnas olika organisationer under vintern. Arbetsgivarna är de företag, myndigheter och annat som har anställd personal.

Arbetsgivarna är kritiska till kravet på att höja lönerna mest för dem med låga löner. För de tror att det finns en risk att hela Sveriges ekonomi fungerar sämre om man gör så.

Bryter traditionen

Det finns en tradition i Sverige att lönerna först bestäms för dem som jobbar på fabriker. Sedan ska inga löner höjas mer än fabriksarbetarnas löner. 

Men det nya kravet från LO-facken betyder att man struntar i den traditionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".