En kvinna häller upp en kopp kaffe.
1 av 2
Jessika Håkansson-Hildingson. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio.
En tjej sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
2 av 2
Jessika Håkansson fick sin kommun Klippan att ändra sig om habiliteringsersättningen. Nu vill hon att det ska bli rättvist i hela Sverige. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Jessika kämpar för att funktionsnedsatta ska få betalt för sina jobb

"Orättvisan gör mig så förbannad" säger Jessika Håkansson-Hildingson
2:50 min

Det är stora skillnader i landet för personer som jobbar på daglig verksamhet. En del får pengar i ersättning, andra inte. Det här är något som Jessika Håkansson Hildingson kämpar för att förändra.

Den som har någon funktionsnedsättning och jobbar på daglig verksamhet inom LSS kan få pengar i habiliteringsersättning av sin kommun. Det brukar vara ungefär åttahundra kronor i månaden. Vissa kommuner betalar ut de pengarna, andra gör det inte. För det finns ingen lag som tvingar kommunerna till det.

Det här vill Jessika Håkansson Hildingsson ändra på:
– Eftersom det inte är lag på att vi ska ha habiliteringsersättning så har kommunerna inte någon skyldighet att betala ut den här ersättningen och det är just det som gör mig så förbannad.

Funktionsnedsatta får jobba gratis

Jessika Håkansson Hildingson jobbar själv på daglig verksamhet.

Hon tycker att många med funktionsnedsättningar behandlas orättvist. För en del på daglig verksamhet får betalt för det, andra inte. Trots att många dagliga verksamheter är nästan som riktiga jobb, säger Jessika:

– Arbetar man så ska man få lön. Alltså om man till exempel jobbar på Ica så kan man få lyfta tunga saker och man kan få använda handtruck och då känns det ännu värre att man inte får lön.

Har undersökt alla kommuner

I Jessika Håkansson Hildingsons egen kommun, Klippan i Skåne, planerade politikerna förut att ta bort habiliteringsersättningen. Men Jessika och många andra protesterade så mycket att kommunen ändrade sig. Det här fick Jessika att undra över hur det är i resten av landet.

Jessika Håkansson Hildingson frågade alla 290 kommuner i Sverige och fick då veta att 35 kommuner i landet inte har någon habiliteringsersättning alls. Dessutom var det stora skillnader på hur mycket pengar i habiliteringsersättning som kommunerna betalar ut och Jessika tycker att det är fel.

Vill att lagen ska ändras

Det ska inte spela någon roll i vilken kommun man bor, det borde vara lag på att alla kommuner ska betala ut habiliteringsersättning, tycker hon:

– De kan lagstadga om allting annat men de kan inte göra rätt för oss som är handikappade. Det är förjävligt att de inte kan visa oss den respekt som vi förtjänar, säger Jessika Håkansson Hildingson.

Jessika säger att många som har funktionsnedsättningar lever ganska fattigt och att få habiliteringsersättning därför kan vara väldigt viktigt:

– När alla räkningar är betalda har vi cirka tvåhundra till trehundra kronor kvar. Men kan vi då få runt åttahundra kronor extra i månaden så kan vi hitta på saker med vänner, gå på fik, och annat som man annars inte skulle ha råd med.

Alla ska få betalt tycker Jessika

Jessika kämpar nu för att få politikerna att ändra i lagen:

- Jag vill att även summan ska vara bestämd enligt lag så att alla får lika mycket, så det inte blir någon orättvisa att någon tjänar mer och någon mindre, säger Jessika Håkansson Hildingson i Klippan.

Just nu arbetar Jessika Håkansson Hildingson med en namninsamling för en mer rättvis habiliteringsersättning i hela Sverige. När tillräckligt många har skrivit på ska hon lämna namnlistorna till politikerna i regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".