Han ser sur ut.
Donald Trump tillhör Republikanska partiet. Innan han blev politiker har han jobbat som affärsman och med nöjesprogram på TV. Foto: Saul Loeb för AP/TT.

Donald Trump kanske vägrar att acceptera valresultatet

"Det är allvarligt", säger experten Nicole Clifford
1:21 min

Donald Trump säger att han inte litar på valsystemet i USA. Så om han förlorar presidentvalet kanske han kommer att skylla på valfusk.

En som vet mycket om politiken i USA är den svensk-amerikanska forskaren Nicole Clifford. Hon är chockad av det som Trump sa:

– Det är mycket allvarligt! Grunden för vår republik är förtroendet för systemet. Att han ifrågasätter det visar att han inte förstår hur demokratin fungerar.

USA är ett av de länder i världen som har haft demokrati längst. Så i över 200 år har folket där valt sina politiska ledare. Det är också tradition att den politiker som förlorar ett presidentval alltid accepterar valresultatet.

Trump vägrade att svara på frågan

De flesta experter säger att man kan lita på att valen i USA är rättvisa.

Men inte Donald Trump. Han har sagt att det finns risk för att det kan bli fusk med rösterna. Tidigare idag frågade en journalist Trump om han skulle acceptera valresultatet om han förlorade presidentvalet nästa månad.

Då sa Donald Trump att han vill vänta med att svara på den frågan:
– Jag ska svara när det är dags. Under tiden får ni vänta i osäkerhet, sa Donald Trump.

Valet hålls den 8 november. De två politiker som har chans att vinna presidentvalet är Donald Trump från Republikanska partiet och Hillary Clinton från Demokratiska partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".