Fikru Maru sitter vid ett fönster.
Fikru Maru har suttit inlåst i Etiopien sen i maj år 2013.

Läkaren Fikru Maru har fått sin dom

"Nu ökar möjligheten för att Fikru Maru släpps fri" berättar Mattias Klefbeck
2:01 min

En svensk läkare som heter Fikru Maru har dömts till fängelse i landet Etiopien i Afrika. Han döms nu till fängelse i fyra år och åtta månader. Det bestämde en etiopisk domstol på måndagen. Samtidigt ökar nu möjligheten för läkaren

Klartexts reporter Mattias Klefbeck berättar mer om läkaren:

– Ja, han heter Fikru Maru. Han är född i Etiopien men har bott länge i Sverige och är svensk medborgare.

Polisen tog fast honom för flera år sedan. Vad hände då?

– Fikru Maru åkte ner till sitt gamla hemland Etiopien och han tog med sig sjukvårdsutrustning. För han har startat ett sjukhus där nere. Sen tog polisen fast honom.

Vilket brott menar de att han har begått?

– Först sa de att han hade tagit in sjukvårdsgrejer utan att betala tillräckligt med pengar i tullavgift. Sedan sa de att han på ett olagligt sätt har fått hjälp av en politiker som förut var med i Etiopiens regering. Och det är därför som han nu har dömts av en domstol.

Fikru Marus familj menar att han har blivit orättvist behandlad. Varför då?

– Jo, familjen säger att han egentligen inte har gjort något riktigt brott. De menar att han bara har dragits in i ett politiskt bråk och att det är därför han straffas.

 Nu har han alltså dömts till fängelse i Etiopien. Vad händer nu?

– Jo, nu ökar faktiskt chansen att Fikru Maru ska få komma hem till Sverige. För han har nu varit inlåst under så lång tid att han kan ha rätt att släppas ut ur fängelset.
Dessutom kanske han släpps fri för att han är allvarligt sjuk. Hans ena lunga har slutat att fungera och myndigheterna i Etiopien skulle tycka att det vore pinsamt om han dog i deras fängelse. Då kanske andra tror att Etiopien tar hand om sina fångar på ett dåligt sätt, säger Mattias Klefbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".