Hon går ombord på ett flygplan och vinkar.
Hillary Clinton är med i Demokratiska partiet. Nu försöker hon bli vald till president i USA. Foto: Andrew Harnik

Fattiga barn med autism i USA får sämre hjälp

"Barn från fattiga förhållanden får diagnos senare", säger Lise Roll Pettersson
2:33 min

Den som har autism kan behöva hjälp tidigt i livet. Men i USA är det många fattiga familjer som varken har råd att testa sina barn för autism eller att ge barnen den hjälp de behöver.

Den svensk-amerikanske experten Lise Roll Pettersson berättar:
– Det har visat sig att barn från fattiga förhållanden och andra kulturer ofta diagnostiseras senare. Och får på det sättet inte tillgång till tidiga insatser.

Lise Roll Pettersson forskar om hur barn kan få hjälp i skolan.

Tidig träning

Barn med autism kan ha svårt att förstå vad andra människor tänker och känner,
om den andre inte berättar det på ett tydligt sätt. Men redan innan barnet börjar i skolan finns en möjlighet att träna på att prata och umgås, berättar Lise Roll Pettersson:

– Man arbetar med sociokommunikativa färdigheter även om barnen är väldigt små. Vilket innebär att man får väldigt mycket träning i kommunikation och sådana saker.

För att få den här hjälpen behöver många amerikaner först ha köpt en försäkring hos ett försäkringsbolag. Då kan försäkringsbolaget betala för att barnet med autism ska få rätt träning.

Men risken finns att det mest är de rika som har råd att köpa en sådan försäkring.

Skattepengar eller privata försäkringar

Det här vill politikern Hillary Clinton ändra på. Hon hoppas på att bli vald till USA:s president nu på tisdag, alltså den 8 november. Då vill hon att fattiga barn med autism skulle få tillgång till hjälp och träning, säger Lise Roll Pettersson:

– Det här skulle inte familjer som har svåra ekonomiska förhållanden behöva betala själva. Det skulle vara allmänna medel för det.

Ja, Hillary Clinton vill alltså använda skattepengar för att hjälpa fattiga med autism.

Men vissa politiker i USA är kritiska till det. De tycker att det blir för dyrt för de amerikaner som betalar skatt. Vissa menar också att privata försäkringar ger människor större möjligheter att själva bestämma hur mycket hjälp de vill ha och på vilket sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".