Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Sveriges Radio.

Allt fler våldtäkter förklaras med sex i sömnen

" Jag kände något i mig" säger en kivnna som blev våldtagen
2:45 min

Allt fler som är misstänkta för våldtäkt säger sedan i domstol att de hade sex medan de sov. Den som har haft sex i sömnen kan slippa att straffas för våldtäkt.

– Jag minns att jag kände något i mig. Men jag visste inte om det var hans könsorgan eller fingrar.

Den här kvinnan vaknade mitt i natten av att en man hade sex med henne, trots att hon inte ville ha sex. Hon blev rädd och vågade inte protestera:

– Jag visste inte hur jag skulle röra mig. Det sa bara stopp.

Efteråt blev det en rättegång i en domstol mot mannen. Då säger han att han sov under sexet. Domstolen sa att det kanske var sant att mannen sov
och därför fick han inget straff för våldtäkten.

Vad vetenskapen säger om sex i sömnen

Men, Eva?

– Ja.

Kan man verkligen sova och ha sex samtidigt?

– Ja, det kan man.

Hur då?

– Experter säger att det finns ett särskilt problem som kallas sexsomni. Det är ungefär som att gå i sömnen. Du gör alltså något sexuellt med dig själv eller någon annan, trots att du samtidigt sover väldigt djupt. Och efteråt minns du ingenting.

Kan man straffas för det?

– Nej, om det är sant att man verkligen sov under sexet kan man inte straffas. För lagen säger att personen själv måste förstå att han eller hon gör något fel.

Tveksamma domar

Det har blivit allt vanligare att misstänkta här i Sverige säger att de har sexsomni. Varför då?

– Ibland kan det sant. Men troligen finns det också misstänkta våldtäktsmän som hittar på att det var sex i sömnen för att slippa straff.

Går det att avslöja en sådan lögn?

– Kanske. Det finns i alla fall vissa tecken och typiska beteenden som kan avslöja om det är äkta sexsomni eller bara påhitt. Den som har sexsomni på riktigt har ofta tidigare haft störningar i sömnen och kanske gått i sömnen.

Hur stor är risken att domstolarna dömer fel?

– Journalister på Ekot har undersökt 10 fall där mannen sa sig ha haft sex i sömnen och senare friades han av domstolen. Ingen av männen hade någon diagnos, där läkare hade kommit fram till att det verkligen var sexsomni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".