En bild på en livmoder.
Så här ser en livmoder ut Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Fler än 100 kvinnor fick fel provsvar på sina cellprover

Hör vår reporter berätta om de felaktiga proverna
1:02 min

Vården i Norrbotten har gjort allvarliga misstag när de har letat efter cancer. Därför har över 100 kvinnor testats igen.

Vår reporter berättar vilken sjukdom det handlar om:

– Det handlar om livmoderhalscancer, alltså cancer innanför kvinnans slida. För att upptäcka den sjukdomen gör man cellprover och vissa av de proverna har undersökts på fel sätt.

När upptäcktes felet?

- Det var i våras som vårdpersonal upptäckte att några av proverna hade bedömts fel. För att kolla om det fanns fler felbedömningar så undersöktes fler än 10 000 cellprover en gång till.

Hur många av de var fel?

- Det var över 100 prover. Då fick kvinnorna lämna nya cellprover.

Finns det någon av de här kvinnorna som har fått cancer?

– Ja, några av kvinnorna hade cancer och fick sedan behandling. Och nu är en ännu större undersökning snart klar.

Vår reporter Eva, vad handlar den om?

- Jo i våras blev det alltså känt att 20 kvinnor hade bedömts fel av en person på laboratoriet och det visade sig till exempel att en av kvinnorna hade livmoderhalscancer.

Vad hände då?

- Jo då bestämde bland andra landstinget att de skulle gå igenom många fler prover och gå tillbaka flera år i tiden. Fler än 10 000 prover undersöktes på nytt.

Och vad visade den nya undersökningen?

- Att ännu fler kvinnor, fler än 100 personer har fått fel provsvar genom åren. Vissa har tvingats lämna nya provsvar och flera har nu fått behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".