En kvinna sprayar på sig parfym.
En kvinna sprayar på sig parfym. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Auro har ett knep för att undvika parfymerade människor

" Jag undviker gallerior" säger Auro Ricking
1:30 min

För andra året ordnar Astma- och Allergiförbundet en parfymfri vecka. De gör det för att starka dofter kan göra överkänsliga personer sjuka i rethosta eller astma.

En som har besvär av att vara doftöverkänslig är Auro Ricking. Och hon berättar hur länge besvären kan hålla i sig när hon är ute bland folk:

– En hel dag. Jag får ganska ofta ont i lungorna på kvällen, efter en dag när jag har blivit utsatt av parfymer och sedan är jag öm dagen efter.

Flera vuxna har besvär av dofter

Upp till var tredje vuxen i Sverige kan få besvär av parfym, starka tvättmedel eller cigarettrök.

Och för Auros del så påverkar det hennes vardag:

- Det är ganska mycket saker jag inte kan göra, gör jag det blir jag dålig. Jag kan inte vara i tvättstugan, så jag måste ha en egen tvättmaskin och det påverkar ekonomin. Jag undviker gallerior för där är det många som har parfym.

Snofsiga människor brukar ha parfym

Auro har försökt att lära sig att se på folk om de är en sådan person som brukar ha parfym på sig:

- Folk som ser snofsiga ut, har moderna kläder och lösnaglar de brukar ha parfym, då brukar jag gå lite längre bort. Folk som ser ut att vara miljömedvetna är ofta safe eller äldre personer, som inte är så snofsiga. De brukar jag sätta mig bredvid på bussen och det brukar funka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".