Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

"Begränsad rösträtt för funktionsnedsatta är okej"

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 11.57
"Man måste bedöma varje individ för sig", säger Michel Mulhall
3:05 min
En man lägger ner sin röst i en valurna.
Den första vallokalen som öppnar på valdagen ligger i den lilla byn Dixville Notch i delstaten New Hampshire. Det är tradition i USA. Foto: Alice Chiche för AFP/TT.

Michel Mulhall kämpar för att personer med funktionsnedsättning ska få det bättre i USA. Trots det tycker hon att det är okej att vissa av dem kan förlora sin rösträtt.

– En del personer med intellektuell funktionsnedsättning har stora svårigheter att förstå saker. Jag tycker att man måste bedöma varje individ för sig, säger Michel Mulhall.

Hon menar att det bara ska vara de som har de största problemen att förstå,
som ska förlora rösträtten.
– Det är så vi gör i det här landet, säger Michel Mulhall.

Vem bestämmer om rösträtten?

I större delen av USA kan alltså en person förlora sin rösträtt på grund av intellektuell funktionsnedsättning eller psykisk sjukdom. Vem som bestämmer är olika.

Ofta är det en domstol som undersöker om personen förstår tillräckligt för att få rösta. Men ibland kan beslutet också tas av vårdpersonal eller en förmyndare som sköter personens ekonomi.

Fler får chans att rösta

För de amerikaner med intellektuell funktionsnedsättning som trots allt har kvar sin rösträtt så har det faktiskt blivit lättare att rösta på senare år. Till exempel kom en ny lag år 2002
som säger att amerikaner med både kroppsliga och intellektuella funktionsnedsättningar ska få hjälp att delta i politiska val.

– Även på gruppboenden erbjuds man hjälp med att rösta, säger Michel Mulhall.

Krångligt valsystem

Den här hjälpen behövs eftersom det amerikanska valsystemet är krångligare än i Sverige. Innan du får rösta måste du först bli uppskriven i ett register hos myndigheterna. Det kan vara krångligt att fylla i de papper som behövs.

– Nu för tiden är det många amerikaner som får hjälp att registrera sig, säger Michel Mulhall.

Det finns bra information

Trots att Michel Mulhall stöder lagarna om begränsad rösträtt, så tror hon ändå att det finns många amerikaner med intellektuell funktionsnedsättning
som förstår politik och kan fatta kloka beslut.

– Ja, självklart! Det finns mycket information om politik och många med intellektuell funktionsnedsättning känner nog till det, säger Michel Mulhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".