De står bredvid en gammaldags klocka. Melania är yngre och snyggare än Donald.
Donald Trump och hans fru Melania besökte i torsdags presidentens kontor Vita huset. Foto: Yuri Gripas för AFP/TT

Donald Trump tackar nej till lön

"Jag tar bara en dollar om året", säger Donald Trump
3:02 min

I januari nästa år blir Donald Trump USA:s nya president. På TV i natt sa Trump att han inte tänker ta ut någon lön som president.

– Svaret är nej. Jag tar inte lönen. Jag tror att jag enligt lagen måste ta en dollar, så jag tar en dollar per år, säger Donald Trump.

Räknat i svenska kronor blir den nya presidentlönen i så fall 10 kronor om året. Men Donald Trump kommer nog att klara sig ändå eftersom han är en väldigt rik affäsman.

Staket istället för mur

Donald Trump valdes till USAs president tisdagen den 8 november. Nu har han haft sin första stora TV-intervju efter valsegern och det blev i programmet "60 minutes".

Då sa Donald Trump att han fortfarande tänker bygga en mur mot grannlandet Mexiko. Men han sa också att delar av gränsen kunde ha ett staket istället för mur:

– Det är viktigt att vi kontrollerar våra gränser, sa Donald Trump.

Tre miljoner kan utvisas

I USA finns det 11 miljoner invandrare som inte har något tillstånd från myndigheterna att bo i USA. De flesta kommer från Mexiko. Många har bott länge i USA och har arbeten.

Nu säger Donald Trump att uppåt tre miljoner av de här invandrarna måste lämna landet:

– Vi ska utvisa dem som har begått brott, som knarkförsäljare och gängmedlemmar, sa Donald Trump.

Hur har det varit tidigare i USA?
– Redan USAs nuvarande president Barack Obama har rekord i utvisningar. Under åren 2009 till 2015 har han tvingat åtminstone två och en halv miljon invandrare som inte har tillstånd att bo i USA att lämna landet.

Vad är då skillnaden mellan Obama och Trump i den här frågan?
– Ja, det är osäkert. Trump låter tuffare och hårdare när han pratar om invandring. Men vilken skillnad det egentligen kommer att bli är alltså osäkert. En skillnad är att Obama förut införde lagar som skulle skydda vissa barnfamiljer från att utvisas. Och de lagarna vill Trump ta bort

Stödet för Trump är osäkert

Hur stor är sannolikheten att Trump får igenom sin politik?
– Det kan bli så att flera förslag stoppas av politikerna i kongressen, alltså USA:s riksdag. Det är osäkert hur många av politikerna i riksdagen som faktiskt stöder Trumps politik. I vissa frågor kanske Trump kan få sina egna partikamrater emot sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".