En man och en kvinna i glasögon
Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo som svarar på frågor i NPF-podden. Foto: Sveriges Radio

Oroliga föräldrar kan ringa till nya radioprogrammet

"Alla frågor är välkomna" säger psykolog Bo Hejlskov Elvén
1:48 min

Nu finns det ett nytt radioprogram för oroliga föräldrar och lärare. De kan ringa in till programmet och få svar på hur de kan hjälpa barn med särskilda behov.

En av experterna som svarar på frågor är psykolog Bo Hejlskov Elvén och han berättar vad det kan handla om:

– Det kan vara svårt när barnet kastar möbler eller skriker, eller när man har svårt att få barnet till skolan, säger han.

NPF-podden heter programmet

Radioprogrammet handlar om adhd och autism och andra liknande funktionsnedsättningar. Programmet är en podd, alltså ett radioprogram som går att ladda ner från internet.

Det är Utbildningsradion, som gör den här podden och två av Sveriges experter på barn med särskilda svarar på frågor. Den ena är alltså psykologen Bo Hejlskov Elvén och den andra är Ulrika Aspeflo, som vet hur barn kan träna sig att prata på ett tydligare sätt.

En fråga som de har fått från en orolig mamma och en förskollärare är hur de kan hjälpa en 7-årig pojke med starka känsloutbrott.

Roligt att få hjälpa till

– Vi kan svara på det som handlar om barnen. Vad man kan göra som förälder och lärare.

Är alla frågor okej?
– Alla frågor är så klart okej.

Vad tycker du om den här podden?
– Jag tycker att det är roligt att göra podd. Jag tycker att det är roligt att prata med föräldrar och lärare när de tycker att det är svårt. De känner sig bättre när de har pratat med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".