En elev gör sin läxa. Foto: Jessica Gow/TT
1 av 2
En elev i skolan. Foto: Jessica Gow/TT
Solsken
2 av 2
Solsken.

Sol-liknande ljus fick skolelever att jobba bättre

"Det är som att vara ute i ljuset fast vi är inne" säger eleven Elin Lindqvist
1:25 min

På en skola i Malmö har eleverna blivit piggare efter att de har fått testa att ha extra starka lampor i ett klassrum.

– När jag först kom in trodde jag att det var hål i taket. För hela rummet hade samma färg som utomhus, säger Elin Lindqvist.

Soligt inne

Det är som dagsljus inomhus, tycker Elin Lindqvist som är en av de elever på Lindeborgsskolan som har lektioner i det extra ljusa klassrummet. Där har lamporna bytts ut mot sådana som gör det lika ljust som en solig dag.

Blivit piggare

I lite mer än ett år har elever och lärare fått arbeta i det här dagsljuset inomhus. Ljuset har gjort att de både jobbar bättre och har blivit piggare. Så här säger eleven Edvin Memedov:

– Jag brukar bli tröttare på andra lektioner. Men här håller jag mig vaken.

Fler skolor kan få dagsljuslampor

Eftersom det här lamptestet har gått så bra, vill kommunen nu att fler klassrum och fler skolor i staden ska få sådana här dagsljuslampor, säger Olle Strandberg på Malmö Kommun:

– Min förhoppning är att vi ska få in det här ljuset i alla nya skolor som vi bygger och att vi även byter ut lamporna i de skolor som vi har, säger Olle Strandberg till Sveriges Television i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".