Adventsljusstake med mossa.
1 av 3
Adventsljusstake med mossa som kan börja brinna. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
2 av 3
Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Bilden visar en vit brandvarnare i ett tak
3 av 3
Brandvarnaren är viktig och kan rädda liv, fast bara om den fungerar och kan varna om det brinner. Det är bra att testa sina brandvarnare i advent. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Bra att kolla brandvarnaren nu i advent

"Tryck in knappen och testa brandvarnaren" säger Alexander Lindström
2:16 min

Många tänder ljus i advent. Men ibland glöms ljusen bort och just före jul är det extra många bränder. Därför är det viktigt att se till att det finns fungerande brandvarnare hemma.

Alexander Lindström är brandman i Umeå. Han tycker att alla borde testa sina brandvarnare:

– Ja, att kontrollera att brandvarnaren fungerar genom att trycka in den här knappen då som finns på brandvarnaren.

Om brandvarnaren piper när du håller in knappen så fungerar den, annars är det dags att byta batteri, så att du verkligen blir varnad om det börjar brinna.

Mossa och pynt kan brinna

Nu till jul är det många som har adventsljusstakar med ljus och julpynt i. Ofta kan det vara där som det börjar brinna, säger Alexander Lindström:

– Ja i juletider så brukar det ju vara en hel del att tända ljus och ha lite mysig julstämning. Då brukar vi säga så att tänka på vad man har runt om ljusen, inte ha brännbart material i botten på ljushållaren, kanske lavar, mossa eller så där, att man väljer nåt obrännbart i så fall i anslutning till juleljusen. Sen rekommenderar vi att man har en sex kilos pulversläckare och gärna en brandfilt till hands i hemmet, säger brandmannen Alexander Lindström

Brandmän på hembesök

På en del ställen åker Räddningstjänsten hem till folk, för att se om de har fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma. I Östergötland ska de börja med det nu i december.

Personalen kommer då att förvarna i husen om att det verkligen är Räddningstjänsten som kommer.

På andra ställen där Räddningstjänsten gör såna här hembesök har det faktiskt blivit färre bränder, säger Sylvia Rydström på Räddningstjänsten i Östergötland:

– I Storbritannien har man jobbat i många år med det här och där ser man en stor skillnad när man har börjat göra hembesök i antalet bränder, säger Sylvia Rydström på Räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".