Elev räknar matematik. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Idag presenterades Pisa-undersökningen om hur kunskaperna ser ut i skolan. Den visar att svenska elever har blivit bättre. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Elever skriver i ett klassrum.
2 av 2
Klassrum. Foto: JESSICA GOW / TT

Svenska elever är bättre på att läsa och räkna igen

"Jag tycker att det har blivit bättre i skolan" säger eleven Edit Ekström
1:14 min

För några år sen visade en stor undersökning att svenska skol-elever hade blivit sämre på att läsa, skriva och räkna. Men en ny sån här så kallad Pisa-undersökning visar idag att svenska elever nu har blivit bättre igen.

Sedan den förra undersökningen har många skolor börjat arbeta på ett nytt sätt för att eleverna ska lära sig mer. Så har de gjort på Ärstaskolan i Eskilstuna. Till exempel får eleverna där nu mer hjälp av lärarna. Det berättar skolans chef Paula Candolf:

– Dels så handlar det om att man ägnar sig åt det eleverna behöver göra, till exempel att de går ifrån ett annat ämne för att få till läsningen, säger Paula Candolf.

Får extra hjälp med det som är svårt

På Ärstaskolan i Eskilstuna har man infört nya arbetssätt för att höja elevernas kunskapsnivå. Man gör mer tid för undervisning i vissa ämnen där man ser att det behövs.

Edit Ekström går i sexan på Ärstaskolan:

– Jag tycker att det har blivit bättre lektioner. Alltså det blir inte så stökigt i klassrummet och så när det är fler lärare.

Och då får man chans att lära sig mer?

– Ja, säger Edit Ekström till Sveriges Radios reporter Alexandra Sannemalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".