Vattensamlingar vid företaget innehöll mycket höga halter cyanid.
De här vattenpölarna utanför företaget är fulla av giftet cyanid. Foto: David Lalloo, Länsstyrelsen Skåne

Företag i Landskrona stoppas efter att ha släppt ut dödligt gift

Länsstyrelsen varnar för att både djur och människor kan dö
1:34 min

Utanför ett företag i Landskrona i Skåne har ett giftigt ämne kommit ut i naturen. Giftet finns bland annat i vattenpölar.

Därför stoppas nu arbetet på företaget av myndigheten länsstyrelsen.


En av cheferna på länsstyrelsen är Annelie Johansson och hon berättar att giftet livsfarligt:
-– Skulle ett djur eller en människa få för sig att dricka av vattnet så är det väldigt stor risk att man dör av den halt som är uppmätt.

Döda fåglar och fiskar

Det handlar om företaget Befesa Scandust i Landskrona. Deras personal samlar in metallskrot och gör om det till ny metall. Nära företaget har det giftiga ämnet cyanid och tungmetaller släppts ut i naturen.

Fåglar som har druckit ur vattenpölar på området har dött av giftet. Och även fiskar i havet utanför har dött.

Ny teknik kan stoppa giftet

Den myndighet som ska kontrollera miljön är länsstyrelsen. Idag bestämde de att arbetet på Befesa Scandust måste stoppas senast på söndag.

Annelie Johansson på länsstyrelsen hoppas att företaget då ska göra förbättringar som kan förhindra att det blir nya farliga utsläpp:

– Se till att man reinvesterar i ny teknik, se över sina rutiner och egen kontroll, så att man inte orsakar utsläpp av cyanid och metallhaltigt vatten till omgivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".