En man med glasögon.
Andreas Brunnström har skrivit en bok om aspergers. Foto: Sveriges Radio

Andreas Brunnström vill hjälpa oss att förstå aspergers

Hör Andreas Brunnström berätta om hur det är att ha aspergers
1:53 min

Snart kommer det en ny bok som handlar om hur det är att ha Aspergers syndrom. Och den som har skrivit den är Andreas Brunnström.

När Andreas Brunnström var ung mobbades han men när han var 17 år fick han diagnosen aspergers och då blev livet mycket enklare, säger han.

– Folk tror att för att jag är 36 år och vuxen så ska jag förstå som en som är 36 år och vuxen, men det gör inte vi.

Det är svårt att veta var gränsen går

Den som har asperger kan ha svårt att förstå vad andra människor tänker och känner. Så därför kan det vara jobbigt för dem att umgås med andra och att samarbeta.

- Jag har svårt för var går en gräns, att hålla mig innanför gränsen, vad är för mycket vad är för lite? Du måste markera en gräns väldigt tidigt, direkt, då lyssnar jag, säger Andreas.

Men alla kanske inte vågar vara tydliga eller säga ifrån, av rädsla för att göra den andra personen ledsen. Men det är ändå bäst att säga det man menar, säger Andreas:

– Det bästa är att du är rak och tydlig, rak kommunikation.

Snart kommer en bok om aspergers

Tillsammans med en journalist har Andreas nu skrivit en bok, som heter "Två världar möts - att leva med Aspergers syndrom".

Han vill att fler ska förstå hur det är att leva med den här funktionsnedsättningen.
Och han tycker förstås att alla borde läsa boken.

- Allt och alla. Du kan ha Aspergers själv, du kan vara en nära anhörig men de jag framförallt tänker på är sjukvården och psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".