Dan Boberg har skägg och blont hår. Det är snöigt ute och i bakgrunden syns en kyrka.
1 av 2
Dan Boberg jobbar på en daglig verksamhet i Falun i Dalarna. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
Dan Boberg lyfter en låda.
2 av 2
Dan Boberg kör bland annat saker till och från dagliga verksamheter och boenden. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Dåligt kommunalt skydd för arbetsskador vid daglig verksamhet

"Risken att skada sig finns alltid", säger Dan Boberg
3:06 min

Klartext har undersökt vilka försäkringar som finns om någon skadar sig på jobbet. Deltagare i daglig verksamhet har ofta en sämre försäkring än de på vanliga arbetsplatser.

En av de som jobbar på daglig verksamhet är Dan Boberg.
Han sköter bland annat om parkerna i Falun:

– Det är allt från skräpplockning, målning, kratta löv eller grusa lite grann. Det beror på årstiderna vad det är för arbetsuppgifter.

Politikerna kan välja bort försäkring

Den som skadar sig på en vanlig arbetsplats kan få hjälp av myndigheten Försäkringskassan. Men den hjälpen finns inte för deltagare på daglig verksamhet:
– Det är synd att vi inte får den hjälpen från Försäkringskassan, men vi får den hjälpen har jag för mig från andra instanser.

Ja, den som skadar sig på daglig verksamhet kan istället få hjälp från sin kommun om kommunen skulle ha en försäkring mot arbetsskador.

Politikerna i kommunen får själva bestämma om deltagarna på daglig verksamhet ska vara försäkrade eller inte. Därför finns risken att deltagarna i vissa kommuner kan vara helt oförsäkrade.

Dan Boberg tycker att skyddet för arbetsskador borde vara likadant i hela landet:
– De borde faktiskt göra så att folk med funktionsnedsättning får hjälp i alla kommuner.

Ingen försäkring mot förslitning

Vi på Klartext har undersökt Sveriges tre största kommuner Stockholm, Göteborg och Malmö plus Dan Bobergs hemkommun Falun i Dalarna. Alla storstadskommunerna och Falun har försäkringar, men de ger sämre skydd än den hjälp som Försäkringskassan ger till anställda på vanliga arbetsplatser.

De här kommunernas försäkringar gäller exempelvis bara arbetsskador som kommer plötsligt. Fast om någon får förslitningsskador efter en lång tids arbete så finns ingen hjälp att få från kommunernas försäkringsbolag.

Riskerna finns alltid

På en daglig verksamhet ska arbetsuppgifterna vara lite lättare att klara av än på vanliga jobb. Men trots det finns risken för arbetsskador även på daglig verksamhet, säger Dan Boberg:

– Risken finns oavsett om man är försiktig eller inte. Man kan faktiskt skada sig på någonting. Man skär sig eller lyfter för tungt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".