Janna i mamma Astas famn.
1 av 4
10-åriga Janna i mamma Astas famn. Foto: Foto: privat.
Astas Norrmans brev till regeringen.
2 av 4
Astas Norrmans brev till regeringen. Foto: Privat.
Åsa Regner på en pressträff
3 av 4
Regeringens minister Åsa Regner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Myndigheten försäkringskassan har ansvar för en del av den personliga assistansen. Foto: Samira Jonsson på Sveriges Radio.
4 av 4
En text från myndigheten Försäkringskassan om personlig assistans. Foto: Samira Jonsson på Sveriges Radio.

Jannas mamma skrev brev till regeringen om assistansen

"Jag förstår inte hur de har har tänkt sig" säger Jannas mamma Asta Norrman
3:03 min

Det senaste året har omkring 300 personer med funktionsnedsättning i Sverige förlorat sin assistans. En av dem är 10-åriga Janna. Nu har hennes mamma skrivit brev till regeringen.

Jannas mamma Asta Norrman har skrivit ett öppet brev på facebook till regeringens ansvariga minister Åsa Regnér. För Asta Norrman har svårt att förstå varför hennes flicka plötsligt inte längre har rätt att få assistans:

– Janna har haft assistans i fem år nu och hon behöver hjälp med precis samma som hon behövde för fem år sen, det har inte ändrats någonting och lagen har inte ändrats heller, säger Asta Norrman.

Janna har en svår utvecklingsstörning som gör att hon har svårt att tugga och svälja. Därför får hon fyra gånger om dagen flytande mat rakt in i magen.

– Janna får maten genom en liten knapp på magen, det är som ett litet sugrör som man kan spruta maten in och då hamnar den rätt in i magen, förklarar Asta Norrman.

Att få mat kan räknas som vård

Det här var något som personliga assistenter brukade göra förut. Men i år har Försäkringskassan ändrat sig. Nu kallar de den här sondmatningen för sjukvård. Och eftersom personliga assistenter inte ska ge sjukvård så har många familjer i år förlorat sin rätt till personlig assistans. Men Jannas mamma Asta tycker att det är konstigt att kalla det här för sjukvård:

– Vi har aldrig behövt att åka till sjukhus eller söka sjukvård för den här matningen, det går lätt att ge mat såhär, säger Asta Norrman.

Söka sjukvård flera gånger om dagen

Om matning verkligen skulle vara sjukvård borde väl läkare eller sjuksköterskor sondmata barnen, tycker Asta. Men i verkligheten blir det istället föräldrar som får göra det här. Det tycker Asta är konstigt:

– Jag förstår inte hur de har tänkt att göra det här, sjukvårdsinsats fyra gånger om dagen. De kan ju inte mena att vi föräldrar ska göra det här, vi är ju privatpersoner, vi är inte sjukvårdspersonal, så det är därför jag skrev brevet för att få veta, hur har de tänkt det här?

Inget svar från regeringen

Asta Norrman skrev brev både till Åsa Regner och till en annan minister i regeringen för att fråga hur det ska gå till när Janna ska få mat i framtiden. Brevet visas på Facebook så många kan läsa det. Fast Asta har inte fått nåt svar från regeringen:

– Nej, jag har inte det.

Vad säger andra människor som har läst det här brevet då?

– Jag får väldigt bra respons och främmande människor som vi aldrig har pratat med förut de kommer och uttrycker sin oro för vart vi är på väg och hur det här ska bli och vi har fått väldigt mycket stöd och har stor del av svenska folket med oss, säger Asta Norrman som är mamma till flicka som alltså har fått nej till assistans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".