Fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson.
1 av 2
Fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson. Foto: AFP, Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Bild av en skärm där det står vilka som möts i rättssalen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Bild av en skärm där det står vilka som möts i rättssalen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Lagexperter undersöker om hur prat om dopning kan ha skadat Zlatan

En domstol får avgöra vad friidrottsledaren Ulf Karlsson sa om Zlatan
2:35 min

På måndagen var det en rättegång i Karlstad i Värmland. En idrottsledare är misstänkt för att ha anklagat fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic för dopning.

Klartexts reporter Eva Larsen berättar om vad det är som idrottsledaren ska ha sagt:

– Jo, friidrottsledaren Ulf Karlsson var i våras med några andra inom idrotten och pratade om dopning, alltså om förbjudna medel som kan göra idrottare starkare. Då sa Ulf Karlsson så här om Zlatan:

" Zlatan gick upp 10 kilo i muskler under tiden i Juventus, det är rätt så snabbt, på ett år gjorde han det. Ett år"

– Här pratar alltså Ulf Karlsson om att Zlatan snabbt hade fått mycket muskler när han spelade i den italienska fotbollsklubben Juventus. Flera uppfattade det som att Ulf Karlsson menade att Zlatan måste ha dopat sig för att få så mycket muskler. Men när P4 Värmland nästa dag frågade Ulf Karlsson om det här sa han att det inte var så han menade:

Pratade om Zlatans muskler

" Det jag menar det är att en viktuppgång i muskler på tio kilo på så kort tid, som då Zlatan i det här exemplet har tillskansat sig, det anser jag inte möjligt att göra utan att man har använt sig av nån form av otillåtet medel, det går inte på naturlig väg att bygga tio kilo muskler så snabbt.

– Är det okej att peka ut en person som dopad utan att ha större belägg?

– Men, jag har inte pekat ut honom som dopad. Jag säger bara att min uppfattning är att man kan inte bygga 10 kilo muskler på så kort tid." sa Ulf Karlsson till P4 Värmland.

"Var övertygad om dopning"

Men sportjournalisten Per Mårtensson på Nya Wermlands-Tidningen sa att Ulf Karlsson visst hade sagt att Zlatan måste ha dopat sig:

– Jajamen. Och sen så pratade jag med Ulf Karlsson i flera vittnens närvaro efteråt och ställde frågan: Tror du verkligen att Zlatan var dopad? Och då svarade Ulf: Ja, det är jag fullständigt övertygad om, berättade Per Mårtensson.

Kan ha skadat Zlatans rykte

När det sen började stå i tidningarna om det här Blev Zlatan upprörd. Han anmälde Ulf Karlsson för brottet "Grovt förtal",
alltså att han ska ha sagt osanna saker om Zlatan som kan skada honom. Och det är det som domstolen nu undersöker. Domstolen ska reda ut vad Ulf Karlsson egentligen sa om Zlatan och om hur det som sades kan ha skadat Zlatan och hans arbete som fotbollsspelare.

Vad händer om Ulf Karlsson döms?

– Om Ulf Karlsson döms för grovt förtal kan han få fängelse i upp till två år som straff, berättar Eva Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".